ČT 24: Přijít rodit s vlastní asistentkou? Většinou věc nemožná

6. 5. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Mají zdravotnické vzdělání, vysokoškolský titul a umí nejen vést porody, ale i pečovat o těhotné ženy a novorozence. Pokud jde vše bez komplikací, měla by podle nich jejich péče matce stačit a porod by měl proběhnout bez problémů. I přesto drtivá většina tuzemských porodnic není ochotná umožnit externím asistentkám vést porody v nemocnici.


Možná se jim ale blýská na lepší časy. Úřad vlády ustavil skupinu odborníků, která se má nyní zabývat zpřístupněním péče porodních asistentek. Řešit má také vznik a chod porodních domů, které v Česku zatím existovat nemohou.

Stačil necelý den v porodnici a britská vévodkyně Kate přivedla na svět malou princeznu, se kterou ještě týž den večer odjela domů. To vše za dohledu a doprovodu dvou porodních asistentek, které o matku pečovaly už během těhotenství a nyní jí pomohou s péčí o novorozeně. Podle porodních asistentek příklad, jak může jejich péče v případě nekomplikovaných těhotenství dobře fungovat.

I když mají porodní asistentky v Česku možnost samostatně působit už 11 let, v praxi to podle nich stále drhne. „Úřady porodním asistentkám pořád brání naplňovat jejich zákonné kompetence. Odbory zdraví krajských úřadů stále nevydávají porodním asistentkám registrace v plném rozsahu, ty pak nemohou poskytovat péči v domácím prostředí klientek. Další překážka je, že většina českých porodnic je velice konzervativní a neumožňuje doprovod samostatně působící porodní asistentky,“ myslí si výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová.

Asistentka ano, ale jen naše

Možnost projít porodem v nemocnici za pomoci porodní asistentky ženám umožnilo ministerstvo zdravotnictví od loňského ledna.

Celý článek najdete na serveru ČT 24 nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?