CVVM: Nákazy nemocí AIDS se obává jen pětina lidí

24. 7. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy z nakažení nemocí AIDS má 18 procent Čechů a Češek. Ale jen pětina veřejnosti si myslí, že toto onemocnění nepředstavuje pro Česko v současné době problém. Podle 58 procent občanů se však příslušné instituce věnují problematice onemocnění přiměřeně.


Třiadvacet procent obyvatel naopak tvrdí, že jejich pozornost je nedostatečná, a čtyři procenta lidí ji považují za přehnanou. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Nákazy virem HIV se rozhodně nebojí 41 procent občanů a spíše se jí nebojí 39 procent dotázaných. Podle 31 procent Čechů je AIDS rozhodně problémem Česka a podle 43 procent spíše problémem.

„Čím méně se člověk cítí ohrožený nakažením, tím spíše nepokládá onemocnění za problém celé republiky a zájem odpovědných institucí se mu pravděpodobněji jeví jako přiměřený. Při silnějším pocitu vlastního ohrožení pak narůstá tendence vnímat onemocnění HIV/AIDS jako problém celé společnosti i zájem příslušných institucí jako nedostatečný,“ uvedli autoři průzkumu.

V porovnání s předchozími průzkumy je skupina lidí, která osobně vidí v nakažení virem HIV určité riziko, prakticky stejně početná už tři roky po sobě. Naopak ale přibývá lidí, kteří považují AIDS za problém v Česku. Před dvěma lety tento názor zastávalo 66 procent lidí, o rok později jich bylo 70 procent a nyní 74 procent.

CVVM provedl průzkum v době od 6. do 13. května mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?