Dar boha Slunce

14. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolostrum je unikátní směs přírodních látek podporujících imunitu. Jedná se o bílkovinu produkovanou mléčnou žlázou matky bezprostředně po porodu, z níž novorozenci čerpají látky nezbytné k přežití vstupu do světa plného infekcí, škodlivin a stresů. Pomáhá ale nejen dětem.


ilustrační foto

U lidí kolostrum částečně nahrazuje placenta, „lidské“ kolostrum proto má 20x méně imunitních faktorů než u jiných savců, kteří by bez něj vůbec nepřečkali často velmi kritické první dny.

Doping olympioniků

Mimořádně hodnotné bovinní (kravské) kolostrum, získávané od krav chovaných v ekologicky čistém prostředí, lékaři využívají k ochraně zdraví dětí i dospělých. Takzvané bovinní kolostrum obsahuje dokonce 40x více imunitu podporujících látek než lidské.

O takřka zázračných účincích kolostra věděly už starověké civilizace. Vždy bylo vzácné, Egypťané o něm dokonce psali jako o daru boha Slunce a hlídali, aby ho používali jen faraoni a nejvyšší duchovní.
V Řecku ho sportovci na olympijských hrách užívali jako doping, Kelty posilovalo v bitvách, pro Inky bylo prostředkem k dosažení dlouhověkosti. V našich zemích se z mleziva také tradičně připravoval tvaroh a podával se dětem k posílení zdraví.

Geniálně namíchaný koktejl

Kolostrum obsahuje imunitu stimulující látky, vitaminy, minerály, stopové prvky, aminokyseliny a další biologicky aktivní látky. Nejvýznamnější složkou bovinního kolostra jsou však imunoglobuliny. Pomáhají neutralizovat škodlivé bakterie i viry a zvyšují aktivitu naší vlastní imunity, a tak bojují proti angínám a chřipkám a jejich opakování.

Další látky obsažené v kolostru brání škodlivým bakteriím usídlit se v zažívacím traktu, účinné jsou dokonce jako prevence infekce Helicobacterem pylori, což je obávaný původce žaludečních vředů. Kolostrum se rozpouští především ve střevě a může pomoci při léčbě jeho chorob, včetně některých druhů rakoviny. Úspěšně se užívá proti infekčním průjmům a jeho užívání se doporučuje po léčbě anti-biotiky, ale i po chemoterapii.

Obsažené růstové faktory usnadňují regeneraci poškozených svalů i nervů a hojení ran. Vliv mají i na potlačení projevů stárnutí, protože postupem času v organismu růstových faktorů ubývá. Kolostrum obsahuje také řadu látek s antidepresivním působením.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?