Nemoc dna a dieta
Co se dozvíte v článku
Dna je chronické kloubní onemocnění, které se vyznačuje zvýšeným množstvím kyseliny močové (hyperurikémie) v tělesných tkáních. Dna rovněž patří mezi dietou nejvíce ovlivnitelná kloubní onemocnění. Projevuje se typicky otoky, bolestmi a výskytem tofů (nahromaděných krystalků soli kyseliny močové).
Jedná se o metabolické onemocnění, které se dotýká purinů. Znamená to, že nemocný odbourává puriny příliš rychle, čímž se v těle zvyšuje kyselina močová. Kyselina močová se následně hromadí v tkáních, kde se později krystalizuje.
Jehličkovité krystalky poté pronikají do málo prokrvených tkání, především do kloubů, kde vyvolávají autoimunitní reakci (zánět) a působí bolest. Onemocnění není vyléčitelné, ale lze jej podpůrně léčit pomocí blokátorů a dodržováním diety s omezením přísunu nukleoproteinů. Důležitý je také velký přísun vody a dostatek pohybu. [1, 2]
Dieta a dna: základní principy
Při dně je důležité ze stravy vyloučit potraviny, které obsahují velké množství nukleoproteinů, čili purinů, a omezit ty, u nichž je množství purinů zvýšené. Tyto potraviny totiž mohou zvýšit také hladinu kyseliny močové a přispět k akutnímu záchvatu dny.
Potraviny s vysokým množstvím purinů
- maso a vnitřnosti: maso mláďat, játra, brzlík, srdce, ledviny a další vnitřnosti, masové extrakty, masové polévky a omáčky, salámy, uzená masa,
- ryby a mořské plody: ančovičky, sardinky, krabi, sledě, makrely, krevety, humr, tuňák,
- jiné zdroje: kakao, čokoláda, černý čaj, kvasnice, houby, chřest, špenát, sůl, alkohol (včetně piva a vína), slazené nápoje, med.
Potraviny se zvýšeným množstvím purinů
Potraviny se zvýšeným množstvím purinů je možné konzumovat v omezeném množství. Patří mezi ně následující:
- maso (červené, drůbeží, vepřové, zvěřina),
- luštěniny (fazole, hrách a podobně),
- mořské a sladkovodní ryby, které nejsou uvedené výše,
- úhoř.
Na co si dát ještě pozor?
Pokud možno, vyhýbat byste se měli i veškerým rafinovaným sacharidům, jako je bílé pečivo, bílá rýže nebo sušenky. Přestože tyto výrobky neobsahují velké množství purinů ani fruktózy, mají nízký obsah živin, což může rovněž vést ke zvýšení kyseliny močové.
Dále je vhodné snížit množství bílkovin na 50 až 60 g/den, přičemž maso by pacienti měli konzumovat maximálně jedenkrát denně a nepřekročit množství 90 gramů. Ostatní bílkoviny je vhodné nahradit mléčnými výrobky. Maso byste vždy měli vařit ve vodě, aby se vyplavily puriny. Zcela nevhodné je smažení a grilování masa.
Je rovněž nutné zcela omezit veškerý alkohol, dna tedy neumožňuje ani konzumaci piva. Pozor si dejte zejména na kakaový prášek, který má velmi vysoký obsah purinů. Strava by měla mít zásadotvorný charakter, což znamená vyhýbat se kyselým potravinám. V období záchvatů je rovněž vhodné omezit dráždivé druhy koření. [3, 4, 5, 6]
Je pro vás těžké dodržet dietu při dně?
Dna a dieta: potraviny, které jsou vhodné
Přestože dieta po dně vylučuje ze stravy poměrně velké množství potravin, stále existuje mnoho těch, které konzumovat můžete. Kromě toho byste měli pít velké množství vody a zařadit alkalické minerálky, které jsou při tomto stavu velmi prospěšné. Přínosný je také vitamín C. Potraviny, které jsou při dně považovány za bezpečné, jsou následující:
- všechny druhy ovoce a čerstvé ovocné nápoje,
- zelenina, včetně brambor (mimo luštěniny),
- všechny druhy ořechů,
- semínka,
- celá zrna (oves, hnědá, rýže, ječmen),
- veškeré mléčné výrobky,
- vejce,
- rostlinné oleje,
- káva a zelený čaj,
- bylinky a koření. [7, 8]
Dna a dieta: jídelníček
Přestože samotná dieta není natolik účinná jako užívání léků, dodržování jídelníčku vám spolu s nimi pomůže účinně zvládnout dnu. Nejlepším přístupem je tedy kombinace obojího.
Níže vám poskytneme inspiraci na jídelníček, který můžete při dně dodržovat. Pokud máte pocit, že potřebujete poradit nebo získat jídelníček na míru vašim potřebám, velmi užitečná může být návštěva dietologické poradny či centra dietologie (např. Ikem). Vyzkoušet můžete například níže uvedené možnosti.
První varianta
- snídaně: ovesné vločky s řeckým jogurtem, ořechy a bobulemi,
- oběd: quinoa salát s vařenými vejci a dušenou zeleninou,
- večeře: celozrnné těstoviny s pečeným kuřecím masem, špenátem a ricottou.
Druhá varianta
- snídaně: celozrnný francouzský toast ve vajíčku s ovocem a javorovým sirupem,
- oběd: celozrnný wrap s cizrnou, s čerstvou zeleninou a sýrem Cottage,
- večeře: restované tofu a zelenina s hnědou rýží.
Třetí varianta
- snídaně: vaječná omeleta s lilkem, paprikou a dýňovými semínky,
- oběd: pečené brambory zalité kysanou smetanou, dušená mrkev a vařené hovězí maso,
- večeře: zeleninové rizoto z hnědé rýže posypané parmazánem. [9, 10, 11]
Zdroje: celostnimedicina.cz, nzip.cz, mayoclinic.org, webmd.com, my.clevelandclinic.org, healthline.com