Do spisu bývalého primáře klatovské pediatrie se doplní posudky

27. 10. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské státní zastupitelství v Plzni, které převzalo případ bývalého primáře dětského oddělení klatovské nemocnice Jiřího Havránka, dá doplnit spis dalšími znaleckými posudky. Na lékaře si stěžovali rodiče malých dětí kvůli údajně trýznivým léčebným zákrokům, jimž podroboval jejich děti.


Doplněný posudek pomůže určit právní kvalifikaci, řekl ČTK státní zástupce Jakub Kubias.

„Bude doplněn a upřesněn znalecký posudek ohledně následků na zdraví u dětí. Jsou tam některé momenty, které je třeba upřesnit, aby se dala ustanovit přesnější právní kvalifikace,“ řekl.

Policie Havránka prověřovala pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kauzu ale nejdříve odložila, neboť lékař trpící psychickou chorobou nebyl podle znalců v době svého počínání příčetný, tedy ani trestně odpovědný.

Klatovská okresní státní zástupkyně později případ opět otevřela. Zároveň dospěla k názoru, že kauza věcně nepřísluší okresnímu, ale krajskému státnímu zastupitelství v Plzni. To znamená, že se může týkat podezření ze zločinu, kde je dolní hranice trestní sazby pět let. Bývalý primář veškerá obvinění odmítá.

Na policii přišlo asi deset stížností na Havránka. Rodiče si stěžovali, že neadekvátními zákroky způsobil jejich dětem na přelomu let 2012 a 2013 bolestivá zranění - například opakovanými pokusy o zavedení kanyl. Bývalý primář byl podle nemocnice zastánce invazivních výkonů, jako bylo zavádění centrálních žilních katétrů. Takové zákroky by ale měla vykonávat plzeňská fakultní nemocnice.

Až po čase vedení nemocnice zjistilo, že lékař je nemocný a že o své chorobě při nástupu do práce mlčel. Nemocnice ho donutila nastoupit léčení, pak se s ním dohodla na odchodu. Později začal pracovat v nemocnici v Rakovníku, i ta se s ním dohodla na odchodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?