Dobrovolníci ze šesti zemí budou pomáhat v Opavě

29. 7. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Dobrovolníci ze šesti zemí budou od neděle v Opavě Vlaštovičkách pomáhat při stavbě terapeutického centra občanského sdružení Holos. Ze staré stodoly budou například budovat velký sál pro konání seminářů. Kromě toho tam vznikne i ateliér pro arteterapii, což je léčení prostřednictvím obrazu a výtvarných aktivit. ČTK to řekl mluvčí projektu Jiří Boháč.


„Do projektu se zapojí tři mladí dobrovolníci z Česka a šest ze zahraničí. Dorazí z Polska, Koreje, Španělska, Itálie, Ruska a Turecka. Budou pomáhat při rekonstrukci objektu, který bude v budoucnu sloužit jako terapeutické, vzdělávací a volnočasové centrum pro lidi z Opavy Vlaštoviček a blízkého okolí,“ uvedl Boháč. Náklady na celou stavbu dosahují přibližně až 20 milionů korun. Sdružení je hradí ze svých zdrojů, především z darů a příspěvků sponzorů.

Dobrovolníci budou na místě pracovat do 11. srpna. Budou se podílet i na úpravě už fungující části objektu, kde vznikne nový hydropavilon. „Zde budou sauny, masérna a bazén. V něm budeme pořádat terapeutické a sebepoznávací semináře ve vodě,“ řekl Boháč. Někteří pak budou dokončovat i terénní úpravy na zahradě či restaurovat historický nábytek.

Akce nazvaná Přelet na vlaštovčím hnízdem má ale její účastníky i vzdělávat. „Dobrovolníkům budeme chtít ukázat krásy našeho kraje. Navštíví například zámky v Hradci nad Moravicí či v Raduni. Zamíří i do Jeseníků a projdou si Arboretum Nový Dvůr,“ uvedl. Kromě toho se budou setkávat pravidelně s místními obyvateli. Během těchto setkání představí svou vlast. Servírovat se navíc budou i tradiční jídla dané země.

Občanské sdružení Holos se zaměřuje na zdraví člověka. Služby nabízí nejen Opavanům, ale i širokého okolí včetně polského příhraničí. Provozuje také taneční školu, která se specializuje na latinskoamerické, standardní sportovní tance a jazzové tance. Zajišťuje také chod turistického oddílu a oddílu bojových umění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?