Dobrých duší není nikdy dost

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Vyhlášení vítězů již druhého ročníku projektu „Dobrá duše“ se uskutečnilo 3. 7. v minoritském klášteře s kostelem sv. Jakuba Většího v Praze.




Přihlášky s jedinečnými příběhy

Pro klienty zařízení sociální péče jsou dobrými dušemi dobrovolníci, kteří k nim pravidelně docházejí a věnují se společně různým aktivitám. Takových lidí není nikdy příliš a ani dost, proto vznikl projekt „Dobrá duše“, který dobrovolníky za jejich obětavou činnost oceňuje. Do projektu se letos přihlásilo bezmála 30 institucí a téměř 50 dobrovolníků z celé České republiky. Každá přihláška obsahovala jedinečný a obdivuhodný příběh člověka, který se dlouhodobě a nezištně věnuje péči o seniory v domově sociálních služeb.
Prvním oceněným v individuální kategorii byl letos čtyřiaosmdesátiletý dobrovolník Petr Brandeiský, který se angažuje v rámci Židovské obce v Praze a který pomáhá vést dobrovolnickou kavárnu Miriam a spolupořádá výlety pro seniory v rámci Klubu zdraví.
Druhé ocenění putovalo do Vysokého Mýta, kde v Domově pokojného stáří Naděje jako dobrovolníci působí manželé Eva a František Vajrauchovi, kteří se s klienty domova věnují nejrůznějším ručním pracím, tkají s nimi na tkalcovském stavu a vyrábějí předměty ze dřeva. Jako dobrovolníci jsou činní už takřka 20 let.

Pomáhat i na poslední cestě

Třetí a poslední individuální ocenění pak zamířilo do Frýdku -Místku za dobrovolnicí Annou Vyvialovou. Ta se zapojuje do činnosti místní charity a dobrovolnictví se věnuje již úctyhodných 10 let. Práce se seniory se pro ni stala takovým životním naplněním, že v roce 2008 dokonce absolvovala hospicový kurz, který jí umožnil vyprovázet těžce nemocné na jejich poslední cestě.
Ve druhé vyhlašované kategorii „Dobré duše“, v kategorii institucí, pak volba odborné poroty padla na Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradu.
Slavnostního vyhlášení se zúčastnili všichni partneři projektu – Mgr. Jana Hanzlíková, která zastupovala ministerstvo práce a sociálních věcí, dále doc. MUDr. Iva Holmerová za Gerontologické centrum, Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR zastupoval Ing. Jiří Horecký a přišla také Andrea Pisingerová za společnost Hartmann-Rico, která projekt sponzoruje. Moderování slavnostního ceremoniálu se ujali Vladimír Hron a Aleš Cibulka.

Jednou z oceněných byla Anna Vyvialová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?