Dohodě na ministerstvu sestry příliš nevěří

9. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger podepsal další memorandum, tentokrát se zdravotními sestrami a nelékařskými pracovníky. Slíbil jim růst kompetencí i mezd. Mnohým sestrám se ale dohoda příliš nezamlouvá: je prý moc obecná a bez garancí.


Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví slibuje zlepšení podmínek nelékařským pracovníkům, podobně jako to garantovalo lékařům stejnojmenné memorandum podepsané na konci února s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem. Mzdy by sestrám měly vzrůst ve stejné výši jako lékařům, tedy o deset procent.

Upravovat se mají také kompetence. Jenže mezi sestrami panuje značná nedůvěra. Mlhavým garancím nevěří a vedení ČAS za propagaci takového dokumentu spíše kritizují.

Vrchnost se o naše názory nezajímá

Ostře se do ministryně pustili zejména zdravotní sestry sdružené v Odborovém svazu zdravotnictví a sociální péče. „Z podepsaného memoranda se neděste, v podstatě to není vůbec žádná dohoda. Memorandem ČAS pouze dostála nekonkrétní přísliby, k dnes nekonkrétním návrhům,“ píše například na Facebooku odborářka Iva Řežníčková, která pracuje na oddělení dalšího vzdělávání v oblastní nemocnici Trutnov.

Prezidentka asociace Dana Jurásková uzavřením memoranda prý jasně překročila své pravomoci. Podobně se vyjadřují i další zdravotní sestry či nelékařský personál, kteří jsou sdruženi ve facebookové skupině „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“.

Kritizují zejména nejasnou formulaci o zvyšování kompetencí a to, že k problematice neproběhla žádná diskuse. „ČAS je organizace, které jsou nelékaři úplně fuk, dosud nám kompetence nejsou známy, vrchnost nemá potřebu našich názorů,“ píše například Blanka Vycpálková.

Čas se brání: Jednat budeme

Česká asociace sester ale kritiku rázně odmítá, podle ní se o kompetencích bude teprve jednat s odbornými společnostmi i odbory .

„Pracovníci, u kterých by se uvažovalo, že využijí nové kompetence v praxi, budou individuálně posuzováni, jak jsou schopní a odpovědní a také by měl uvedený zdravotnický pracovník s navýšením konkrétních kompetencí souhlasit,“ odpovídá nespokojeným sestrám Petra Charvátová z prezidia ČAS.

Ministr žádá o pomoc šéfy nemocnic

Letos jedinou možností, jak by alespoň některé sestry mohly dostat víc, je zařazení do vyšší platové třídy. Podle Juráskové stovky sester vykonávají odbornou práci, zařazeny však jsou na nižší úrovni. Ministr vyzval šéfy nemocnic, aby tyto nesrovnalosti napravili. Přesunem do vyšší třídy by si sestra polepšila o tisícovku měsíčně.

Ministerstvo se v memorandu zavazuje, že bude ve spolupráci s lékařskou komorou a odbory, Purkyňovou lékařskou společností a ČAS pracovat na zlepšování systému vzdělávání lékařských a nelékařských pracovníků a úpravě jejich kompetencí.

„Věřím, že podepsání memoranda vnese do řad nelékařských pracovníků, zejména sester, větší klid a jistotu. Jsem velice ráda za tento vstřícný krok ministerstva a doufám, že body memoranda budou v plné míře naplněny,“ dodala Jurásková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?