Dříve vyslovené přání u právně nezpůsobilých

12. 12. 2012 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
"Lze uplatnit institut dříve vysloveného přání v případě osob zbavených způsobilosti k právním úkonům?" ptá se čtenář.


Na dotaz odpovídá Mgr. Lucie Neubertová

Institut dříve vysloveného přání je právem pacienta předem vyslovit souhlas nebo nesouhlas s poskytnutím zdravotních služeb a způsobem jejich poskytnutí – a to pro případ, že by se pacient dostal do takového zdravotního stavu, ve kterém nebude schopen takový souhlas nebo nesouhlas vyslovit.
Poskytovatel zdravotních služeb je povinen brát dříve vyslovené přání pacienta na zřetel v případě, že: (i) má dříve vyslovené přání pacienta k dispozici; (ii) v době poskytování zdravotních služeb nastala předvídatelná situace, k níž se dříve vyslovené přání vztahuje, a (iii) pacient je v takovém zdravotním stavu, kdy není schopen vyslovit nový souhlas nebo nesouhlas.

Je však respektováno jen takové dříve vyslovené přání, které bylo učiněno na základě písemného poučení pacienta o důsledcích jeho rozhodnutí, a to praktickým lékařem, u něhož je pacient registrován, nebo jiným ošetřujícím lékařem zdravotní služby, s níž dříve vyslovené přání souvisí. Pacient také může učinit dříve vyslovené přání při přijetí do péče nebo kdykoli v průběhu hospitalizace, a to pro zdravotní služby s ní související. Takto vyslovené přání se zaznamená do zdravotnické dokumentace pacienta a záznam podepíší pacient, zdravotnický pracovník a svědek.

Kdy nelze dříve vyslovené přání uplatnit

Dle zákona o zdravotních službách platí, že dříve vyslovené přání musí mít písemnou formu, musí být opatřeno úředně ověřeným podpisem pacienta a musí obsahovat výše uvedené poučení pacienta. Platnost dříve vysloveného přání je 5 let. Zákon o zdravotních službách dále vymezuje, kdy dříve vyslovené přání nelze nebo není třeba respektovat. Jedná se např. o případy, kdy by jeho splnění mohlo ohrozit jiné osoby nebo pokud nabádá k takovým postupům, jejichž výsledkem je aktivní způsobení smrti apod.

Podle § 36 odst. 6 zákona o zdravotních službách institut dříve vysloveného přání nelze uplatnit u nezletilých pacientů nebo pacientů zbavených způsobilosti k právním úkonům.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?