Dvacet procent z peněz investovaných do českého veřejného zdravotnictví se rozplyne ve vzduchu

8. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Peníze na platy lékařů, a lékaři si zaslouží vysoké platy, lze získat jen reformou zdravotnictví, říká Rudolf Zajac, bývalý slovenský ministr zdravotnictví a nyní poradce českého ministra financí. Bude to ale znamenat propouštění, dodává.


HN: Spekulovalo se o vás jako o ministru zdravotnictví. Nastoupíte, pokud ministr Leoš Heger opustí svoji funkci?

Ministrem zdravotnictví určitě nebudu. Mám na starosti jiné úkoly: jednotné inkasní místo, tedy aby se na jednom místě vybíraly všechny daně a odvody, a změnu tak zvané dlouhodobé péče.

HN: Po sjednocení DPH budou muset zdravotní pojišťovny vydat až o 14 miliard více ročně? Kde na to vezmou?

Můžeme zvýšit pojistné na zdravotní pojištění, ale to bych nedoporučoval. Když jsem byl na Slovensku ministrem, zvyšovalo se DPH třikrát, a pojišťovny musely zaplatit navíc přes tři miliardy korun. Nejprve je třeba zvýšit efektivitu zdravotnického systému, ucpat díry, kudy odtékají peníze, a pak se dá uvažovat o zvýšení plateb.

HN: Jak velká je neefektivita v českém zdravotním systému?

V roce 2010 mělo české zdravotnictví koeficient efektivity 0,80, tedy 20 haléřů z každé koruny dané do zdravotnictví vyletí komínem. Peníze mizí v drahých nákupech, špatné efektivitě práce, něco se rozkrade atd. V roce 2002 byla efektivita českého zdravotnictví 0,79, slovenského 0,69. Za osm let se efektivita slovenského zdravotnictví zvýšila na 0,82. Česko na tom bylo zpočátku lépe, ale neprovedlo reformy, nezlepšilo se tak jako slovenské zdravotnictví.

HN: Proběhl tu protest lékařů, kteří tvrdí, že jedním z jejich cílů je zefektivnění zdravotnictví. Povede to k reformám?

Lékaři zdůrazňovali například netransparentní nákupy a mluvili o lékové politice. Je to trochu farizejské. Drtivou většinu léků předepisují lékaři, léky se nepředepisují samy. Další problém je, že se rozevírají nůžky mezi možností české ekonomiky a růstem mezd. Největší relativní nárůst platů s ohledem na růst ekonomiky dosáhli lékaři. Jenže balík peněz na financování zdravotnictví je stejný a zvýšit platy lze, jen když se ušetří třeba na lécích a přístrojích a hlavně se zvýší efektivita. Jsou ale lékaři připraveni na to, že v rámci reformy a racionalizace přijdou o čtyři či pět tisíc pracovních míst?

HN: Existuje tedy přezaměstnanost?

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?