Erythritol (E968) je oblíbené sladidlo s nízkým kalorickým obsahem. Diskutuje se ale o jeho vedlejších účincích

10. 10. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/n.tati.m

Mezi oblíbené náhrady cukru vyskytující se v produktech určených nejen pro diabetiky patří přísada s označením E968 neboli erythritol. Jedná se o alternativní sladidlo, které se v malém množství přirozeně nachází i v některých druzích ovoce. Vyrábí se procesem zvaným fermentace a na rozdíl od klasického cukru nepodporuje vznik zubního kazu.

Co je erythritol?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je erythritol?
  2. Výroba erythritolu
  3. Chemický vzorec a vlastnosti
  4. V jakých potravinách se erythritol nachází?
  5. Účinky erythritolu na zdraví
  6. Metabolismus erythritolu v lidském těle

Erythritol je přírodní cukerný alkohol, který se často používá jako náhražka cukru v různých potravinách a nápojích. Je oblíbený mezi lidmi, kteří se snaží snížit příjem kalorií, protože má velmi nízký energetický obsah, a to přibližně 0,2 kcal na gram, což je téměř nulová hodnota ve srovnání s běžným cukrem. Erythritol se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce, jako jsou hrozny či melouny, a také v potravinách fermentovaných mikroorganismy, jako je například víno a sýr.

Vzorec erythritolu

Vzorec erythritolu

Autor: Internet Info

Poprvé byl objeven v roce 1848 skotským chemikem Johnem Stenhousem. Ten jej izoloval z rostlinných materiálů, čímž položil základy pro jeho pozdější využití. I když byl erythritol znám už v 19. století, jeho potenciál jako sladidla zůstal po dlouhou dobu nevyužit. 

Až ve 20. století se začal erythritol zkoumat intenzivněji, především díky rostoucímu zájmu o nízkokalorická sladidla, která by mohla nahradit cukr. V 90. letech minulého století pak došlo k průlomu, kdy se erythritol začal vyrábět komerčně pomocí fermentace glukózy.

V posledních desetiletích se erythritol stal populární náhražkou cukru, zejména díky své nízké energetické hodnotě, nulovému glykemickému indexu a skutečnosti, že nevyvolává zubní kaz. Získal si tak oblibu nejen mezi lidmi, kteří chtějí snížit příjem kalorií, ale také mezi diabetiky a osobami, které se snaží vyhnout vysokému příjmu cukru. 

MUDr. Daniel Petr však upozorňuje také na možné nežádoucí účinky tohoto sladidla: „Při konzumaci většího množství erythritolu se mohou objevit zažívací potíže jako nadýmání, bolesti břicha či průjem. Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil dávku 0,5 g/kg tělesné hmotnosti jako bezpečnou. Jiné zdroje uvádí o něco vyšší dávku, a to 0,7–1 g/kg tělesné hmotnosti.“ [1, 2, 3, 45]

Výroba erythritolu

Výroba erythritolu je založena na biotechnologickém procesu, který využívá fermentaci glukózy pomocí mikroorganismů. Základem výroby je získání čisté glukózy, která se nejčastěji vyrábí z kukuřičného škrobu. Kukuřičný škrob se hydrolyzuje na glukózu, což je jednoduchý cukr, který slouží jako základní surovina pro fermentaci.

Fermentace probíhá za použití specifických kvasinek. Tyto mikroorganismy konvertují glukózu na erythritol během několika dní v kontrolovaném prostředí. Po dokončení fermentace se směs čistí, aby se odstranily nežádoucí vedlejší produkty a mikrobiální buňky. Výsledný roztok erythritolu se následně koncentruje a krystalizuje. Krystaly erythritolu se poté suší a balí, což vytváří konečný produkt připravený pro použití v potravinářství.

Výroba erythritolu je efektivní a šetrná k životnímu prostředí, protože využívá obnovitelné suroviny a přírodní procesy. Kromě toho má erythritol, na rozdíl od mnoha jiných sladidel, nízkou ekologickou stopu. Tento výrobní proces umožňuje masovou produkci erythritolu za přijatelnou cenu, což stojí za jeho širokým použitím v potravinářském průmyslu. [6, 7, 89]

Chemický vzorec a vlastnosti

Erythritol je chemicky klasifikován jako cukerný alkohol s chemickým vzorcem C₄H₁₀O₄. Strukturně se jedná o čtyřuhlíkovou molekulu, kde každý uhlík je vázán na hydroxylovou skupinu (-OH). Tento jednoduchý chemický vzorec přispívá k jeho stabilitě a relativně vysoké rozpustnosti ve vodě. Erythritol existuje jako bílá krystalická látka bez zápachu a se sladkou chutí.

Zajímavým aspektem erythritolu je jeho fyzikální vlastnost zvaná endotermická rozpustnost. To znamená, že při rozpouštění erythritol ve vodě absorbuje teplo, což způsobuje chladivý efekt v ústech. Tento efekt je jedinečný pro erythritol a není běžný u jiných cukerných alkoholů, což z něj činí populární ingredienci v produktech, kde je osvěžující pocit žádoucí, jako jsou žvýkačky a osvěžující bonbony.

Erythritol je navíc známý tím, že na rozdíl od mnoha jiných cukerných alkoholů nezpůsobuje výrazné gastrointestinální obtíže. Díky své malé molekulární velikosti je totiž rychle absorbován v tenkém střevě, ale protože lidské tělo nemá enzymy, které by jej rozložily, většina z něj je vyloučena nezměněná močí. Tento rychlý metabolismus znamená, že erythritol prochází tělem téměř beze změny, což přispívá k jeho minimálnímu kalorickému obsahu.

Chemické vlastnosti erythritolu, včetně jeho stability při vysokých teplotách, z něj činí ideální náhražku cukru pro pečení a vaření. Neztrácí svou sladkost ani při dlouhodobém zahřívání, což není běžné u všech náhrad cukru. [10, 11, 12, 13]

Aspartam (E951) je hojně používané chemické sladidlo. O jeho bezpečnosti se ale vedou diskuze
Přečtěte si také:

Aspartam (E951) je hojně používané chemické sladidlo. O jeho bezpečnosti se ale vedou diskuze

V jakých potravinách se erythritol nachází?

Erythritol se v malém množství přirozeně vyskytuje v následujících potravinách:

  • hrušky,
  • melouny,
  • hroznové víno,
  • pivo a víno,
  • sýry.

V pivu, ve víně a v sýru vzniká erythritol jako vedlejší produkt fermentace, kdy mikroorganismy přeměňují cukry na alkohol a další sloučeniny. Přestože jsou koncentrace erythritolu v těchto potravinách nízké, jeho přítomnost dokládá, že je běžnou součástí přirozené lidské stravy.

V potravinářském průmyslu se erythritol využívá jako náhražka cukru v celé řadě produktů, zejména v těch, které jsou zaměřeny na nízkokalorickou nebo diabetickou stravu. Vzhledem k jeho nízkému energetickému obsahu a stabilitě při vysokých teplotách je erythritol často používán v pečivu, cukrovinkách, nápojích a zmrzlinách.

Erythritol je také oblíbený v produktech pro péči o ústní dutinu, jako jsou žvýkačky a pastilky, protože nepodporuje tvorbu zubního kazu. Na rozdíl od běžného cukru není erythritol fermentován bakteriemi v ústech na kyseliny, které by mohly poškodit zubní sklovinu. Tato vlastnost jej činí ideálním sladidlem pro produkty zaměřené na zubní zdraví. [14, 15, 16]

Potraviny s erythritolem

Produkty s erythritolem

Autor: Internet Info

Účinky erythritolu na zdraví

Erythritol má několik pozitivních účinků na zdraví, což z něj činí atraktivní alternativu k tradičnímu cukru. Jednou z hlavních výhod erythritolu je jeho vliv na hladinu krevního cukru. Na rozdíl od běžného cukru erythritol nezpůsobuje zvýšení hladiny glukózy v krvi ani inzulínu, což je výhodné pro osoby s diabetem nebo pro ty, kteří sledují svůj příjem cukru. Díky tomu je erythritol oblíbený u lidí, kteří potřebují kontrolovat glykemický index své stravy.

Další výhodou erythritolu je jeho velmi nízký kalorický obsah. Zatímco běžný cukr má přibližně 4 kcal na gram, erythritol obsahuje jen 0,2 kcal na gram. To znamená, že lze dosáhnout podobné sladkosti jako u cukru, ale s výrazně nižším energetickým příjmem. Tato vlastnost je zvláště ceněná u lidí, kteří se snaží zhubnout nebo udržet si zdravou váhu, aniž by se museli zcela vzdávat sladkých potravin.

Erythritol má také pozitivní účinky na ústní zdraví. Na rozdíl od mnoha jiných sladidel erythritol nezpůsobuje zubní kaz. Bakterie v ústech totiž nejsou schopny erythritol fermentovat na kyseliny, které by mohly narušovat zubní sklovinu. Díky této vlastnosti je erythritol často používán v produktech pro péči o zuby, jako jsou žvýkačky a zubní pasty, které přispívají k ochraně před zubním kazem.

Jaké má erythritol vedlejší účinky?

Přestože je erythritol obecně považován za bezpečný a dobře snášený, jsou s ním spojovány i některé potenciální nežádoucí účinky, které je třeba vzít v úvahu. Ačkoli většina lidí nemá problém s konzumací erythritolu, existují případy, kdy lidé mohou být na tuto látku citlivější. To znamená, že i malé množství erythritolu může způsobit nepříjemné zažívací problémy u citlivých jedinců

Obecně platí, že nežádoucí účinky se objevují spíše při konzumaci velkých dávek erythritolu najednou. MUDr. Daniel Petr navíc k ještě dodává: „Dle závěrů studie publikované v renomovaném časopise Nature jsou vyšší hladiny erythritolu v krvi spojené s vyšším rizikem srdečního infarktu či mozkové mrtvice. Umělé sladidlo zvyšuje reaktivitu krevních destiček a tím i potenciál vzniku krevní sraženiny.

Používáte erythritol jako náhradu cukru?

Ačkoliv erythritol nezpůsobuje zubní kaz a má minimální vliv na hladinu cukru v krvi, není vhodný pro každého. Lidé s určitými zdravotními problémy nebo ti, kteří jsou na striktní dietě, by měli před zavedením erythritolu do své stravy konzultovat jeho používání s lékařem. Přestože jsou nežádoucí účinky erythritolu relativně vzácné a mírné, je vždy dobré konzumovat jej s rozvahou. [17, 18, 19, 20, 21]

Metabolismus erythritolu v lidském těle

Metabolismus erythritolu je u člověka relativně jednoduchý a liší se od metabolismu běžných cukrů a jiných cukerných alkoholů. Erythritol není metabolizován v těle na energii. Na rozdíl od glukózy nebo fruktózy, které jsou zpracovávány v játrech a mohou přispívat k energetickému příjmu, nemá erythritol enzymy, které by jej rozložily na menší složky. To znamená, že erythritol zůstává většinou nezměněn, dokud není vyloučen.

Přibližně 90 % konzumovaného erythritolu je vyloučeno v moči během několika hodin až dnů po jeho konzumaci. Tento efektivní proces vylučování minimalizuje pravděpodobnost gastrointestinálních problémů, které jsou běžnější u jiných cukerných alkoholů. Vzhledem k tomu, že erythritol neprochází do tlustého střeva ve významném množství, zřídkakdy vyvolává nadýmání nebo průjem, které jsou běžné u jiných polyolů.

Erythritol nemá prakticky žádný vliv na hladiny glukózy v krvi ani na inzulin, což je hlavní důvod, proč je populární u lidí s diabetem nebo těch, kteří se snaží snížit svůj příjem cukru a kalorií. Jeho schopnost projít tělem téměř beze změny a rychle se vyloučit je také důvodem, proč je považován za jeden z nejlépe snášených cukerných alkoholů. [22, 23, 24]

Zdroje: foodinsight.org, mfc.co.jp, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, webmd.com, healthline.com, health.com, chemicalbook.com, acs.org, mdpi.com, academic.oup.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?