Evropská komise obvinila výrobce léků Teva z nelegální dohody

18. 7. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Antimonopolní odbor Evropské komise obvinil izraelskou farmaceutickou společnost Teva z nelegální dohody s americkou firmou Cephalon na odložení prodeje levnější, generické verze jejího léku na poruchy spánku.


Firmě, která své přípravky vyrábí i v České republice, nyní hrozí pokuta. Teva je největším světovým výrobcem generik a se závěry komise vyjádřila důrazný nesouhlas. Komise v minulých letech vyměřila z podobných důvodů pokutu řadě farmaceutických firem, mimo jiné dánské Lundbeck, americkému koncernu Johnson & Johnson či francouzské společnosti Servier. Vyšetřování odboru pro hospodářskou soutěž z roku 2009 ukázalo, že ve farmaceutickém sektoru firmy často odkládají uvádění generických verzí dříve patentově chráněných léků na trh za úplatu, což evropské spotřebitele stojí miliardy eur.

Teva se na odkladu prodeje levnější kopie léku obsahujícího modafinil, který se používá při spánkových poruchách k podpoře bdělosti a pozornosti, dohodla s Cephalonem v rámci vyrovnání, které ukončilo žalobu americké firmy proti Tevě na porušování patentových práv na tento produkt. Teva podle komise za to Cephalonu poskytla hotovostní platby. V roce 2011 pak Teva Cephalon koupila.

Komise uvedla, že tehdejší dohoda obou firem mohla zvýšit cenu modafinilu. To podle ní způsobilo „značnou škodu“ pacientům a vládním rozpočtům na zdravotnictví v EU. Za podobnou dohodu se Servierem už Teva dostala pokutu od Bruselu v roce 2014.

Teva uvedla, že závěry komise odmítá. „Nemyslíme si, že Cephalon a Teva se dopustily jednání proti hospodářské soutěži,“ sdělila firma podle agentury Reuters. Teva může nyní komisi požádat o slyšení za zavřenými dveřmi, na němž by se mohla obvinění bránit. Kdyby ji komise shledala vinnou, mohla by Teva dostat pokutu až do deseti procent celosvětového obratu. Firma loni vytvořila tržby 21,9 miliardy dolarů (498 miliard Kč).

Teva vlastní někdejší české farmaceutické firmy Galena a Pliva-Lachema. Podle svých internetových stránek je druhým největším hráčem na českém trhu generických léků, tedy přípravků, kterým vypršela patentová ochrana.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?