Farmaceutické PRO.MED.CS loni klesl čistý zisk, výnosy vzrostly

28. 10. 2018 15:12
přidejte názor
Autor: Redakce
České farmaceutické firmě PRO.MED.CS Praha loni meziročně klesl čistý zisk o 28,6 procenta na 300,8 milionu korun. Výnosy naopak vzrostly o 14,4 procenta na 2,35 miliardy korun. Téměř 85 procent výnosů získala firma ze zahraničí. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin.


PRO.MED.CS Praha je česká farmaceutická společnost s vlastní vědecko-výzkumnou základnou pro vývoj léčivých přípravků. Specializuje se na výrobu tablet, potahovaných tablet a tobolek, jejichž denní produkce přesahuje dva miliony kusů. Portfolio zahrnuje zejména léky z gastrointestinální, kardiovaskulární a muskuloskeletální oblasti. Mezi léky, které firma vyrábí, patří například Warfarin proti srážení krve.

Firma na svém webu uvádí, že vyváží produkty do více než 25 zemí, a to zejména do Ruska, států střední a východní Evropy a střední Asie. V posledních letech se prosazuje i na západoevropských trzích. V při loňské návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Rusku společnost podepsala dohodu s ruskou společností ZiO Zdorovje. Česká firma uvedla, že smlouva jí pomůže s pokrytím kapacit pro výrobu léků, které už nedostačovaly.

„Je to kontrakt o přesunu části výroby do Ruska. Našli jsme si firmu, která se specializuje na výrobu pro jiné farmaceutické firmy. My jim předáme technologii a oni na jejich strojích pro nás budou vyrábět to, co budeme potřebovat,“ řekl tehdy ČTK ředitel PRO.MED.CS pro ruský trh Jiří Musialek.

Do budoucna má podle jeho tehdejšího vyjádření ruská firma pro PRO.MED.CS vyrábět 70 procent produktů pro ruský trh. Musialek uvedl, že během několika let může jít o produkty v hodnotě 1,3 miliardy korun ročně, s tím, že současná výrobní linka firmy v Praze bude nadále pracovat na plný výkon. Ruská výroba má být doplňkem hlavně pro země bývalého Společenství nezávislých států.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?