Gynekologické záněty

14. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záněty ženských pohlavních orgánů mohou postihnout kterýkoli z orgánů zevního i vnitřního genitálu. Záněty jsou nepříjemné, často i bolestivé, a neléčené mohou být příčinou neplodnosti.

Pochvu a vnější rodidla záněty postihují velmi často. Jde totiž o ideální prostředí pro řadu mikroorganismů, v 1 gramu poševního sekretu je až milion bakterií. Rovnováhu mezi nimi zajišťují v první řadě laktobacily; mléčné bakterie, které udržují správnou kyselost pochvy, pomáhají při přeměně cukru na kyselinu mléčnou a produkují látku, která brání zánětům. Zdraví ženské pochvy souvisí i s jejím imunitním systémem.

Džínová nemoc

Nejčastěji se v pochvě přemnoží kvasinky, obvykle typu Candida albicans, a vznikne zánět – vaginální mykóza. Prvními příznaky jsou pálení a svědění v pochvě, obvykle i hustý bílý výtok. Může se objevit i bolest při močení a také při pohlavním styku.

Tato kvasinka je přirozenou součástí bakteriální flóry. Při porušení rovnováhy mikroorganismů počet kvasinek extrémně vzroste a dojde k infekci. Důvodem vzniku onemocnění může být užívání antibiotik nebo hormonální substituční léčba, ale i nesprávná hygiena intimních partií (mokré plavky, horká koupel, poševní tampony, vložky, deodoranty, parfémovaná mýdla a spreje) nebo nevhodné málo prodyšné oblečení.

Vaginální mykózy mohou doprovázet i diabetes, objevují se i během těhotenství, při stresu, ale i při nadměrné konzumaci sladkostí.
Běžnou možností přenosu je nechráněný sexuální styk. Střídání partnerů může vést ke „kolonizaci“ pochvy nejrůznějšími bakteriemi a viry, i proto lékaři ještě stále doporučují prezervativ. Kvasinky se mohou dostat do pochvy i z okolí konečníku.

V léčbě se uplatňují místně, popřípadě celkově podávaná antimykotika. I zanedbaná mykóza může vést až k neplodnosti.
V prevenci hraje důležitou roli správná hygiena, ale ani ta se nemá přehánět. Omývat je třeba pouze zevní část rodidel, používat vhodné přípravky, nedělat si výplachy. Nepoužívejte ani nejrůznější pěny, spreje a antikoncepční želé, vyhněte se deodorantům a parfémovaným vložkám nebo tamponům.

Především při sexu

Trichomoniáza je důsledkem infekce prvokem Trichomonas vaginalis (bičenkou poševní). Infekce je především sexuálně přenosná, jen výjimečně k nákaze může dojít třeba infikovaným ručníkem.
Příznakem je řídký výtok žlutavé nebo nazelenalé barvy a svědění zevního genitálu, a také bolest v podbřišku. Pohlavní styk bývá bolestivý. Bičenka může napadnout i močové cesty, což se projeví bolestí a pálením při močení. Po laboratorním vyšetření vzorku vaginálního výtoku a potvrzení diagnózy lékař nasadí vhodné léky. Nákaza se přenáší sexuálním stykem, je tedy nutné vyšetřit a léčit i partnera.

Zánět děložního hrdla

Při zánětech pochvy obvykle probíhá i zánět na povrchu čípku, který je pokryt stejnou sliznicí. Infekce vnikne do slizničních záhybů a může přetrvávat po proběhnutí akutního stadia. Mezi nejčastější původce zánětu patří gonokoky a chlamydie. V akutní fázi vytéká ze zanícených žlázek hnis a hlen. K dalším příznakům patří bolest při pohlavním styku, v kříži nebo za stydkou kostí, někdy zvýšená teplota. Chronický zánět děložního hrdla může probíhat téměř bezpříznakově, ale může být příčinou neplodnosti. Pokud infekce postupuje, může se rozvinout tzv. pánevní zánětlivá nemoc. Léčí se antibiotiky.

Nevolnost, bolest v podbřišku

Zánětlivé onemocnění pánevních orgánů obvykle vyvolává infekce přenášená pohlavním stykem. Při proniknutí infekce z pochvy nebo děložního hrdla přes dutinu děložní až do vejcovodů a vaječníků vznikne zánět (adnexitis), který se může rozšířit i na pobřišnici (peritonitis). Hranice mezi jednotlivými stupni zánětu často nebývají zřetelné – infekce zasahuje více orgánů současně, a proto se zánět orgánů uložených v malé pánvi označuje jako pánevní zánětlivá nemoc. Lehký stupeň zánětu je častější u mladých žen. Infekce, která pronikla do vejcovodu, může způsobit uzavření jeho řasnatého ústí, poškození výstelky a srůsty vejcovodů s okolními orgány.
Onemocnění často začíná během menstruace a předchází mu výtok z pochvy. Objeví se nevolnost, bolesti v podbřišku, teplota.

Jde i o plodnost

Základem léčby je klidový režim a podávání antibiotik. Při těžším stupni těchto zánětů je nutná okamžitá hospitalizace, někdy i operační revize břišní dutiny. Při včasné léčbě může zánět proběhnout bez následků. Pokud však poškodí a uzavře ústí vejcovodů, může způsobit dokonce i neplodnost. Poškozená výstelka vejcovodu zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství, srůsty mohou působit neurčité pobolívání v podbřišku nebo bolesti při pohlavním styku.
„K benefitům hormonální antikoncepce patří kromě jejích vlastních účinků také některé terapeutické, snižuje například riziko pánevních zánětů,“ říká gynekolog MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc.

Zánět děložní sliznice

Infekce dutiny děložní vzniká přenosem infekce z děložního hrdla, výjimečně se do dělohy dostane při diagnostických a léčebných výkonech. Pokud zduřelá sliznice uzavře kanál v děložním hrdle, v děložní dutině se hromadí hlen nebo hnis.
Zánět většinou nezasáhne jen sliznici, ale i svaly dělohy. Chronický zánět zpravidla vzniká při myomech a polypech v děložní dutině. Při akutním zánětu se objevují tupé bolesti v podbřišku, teplota, hlenovitý nebo hnisavý výtok a krvácení, příznakem chronického zánětu může být i nepravidelné nebo prodloužené krvácení i krvácení mimo cyklus.
Kromě antibiotik je po lékařském zhodnocení někdy nutná revize a vyčištění děložní dutiny.

Zákeřné papilomaviry

Zánět způsobený papilomaviry postihuje hlavně zevní rodidla nebo děložní hrdlo. Jeho původcem je infekce tzv. lidským papilomavirem (HPV). Je to nejčastější sexuálně přenosná infekce, během života ji dostane až 80 procent všech sexuálně aktivních osob, ale pouze u některých z nich propukne. Může vést až k vážným změnám na sliznici postižených orgánů a ke karcinomu.

Herpetická infekce se projevuje drobnými bolestivými puchýřky a výrůstky (bradaviček) kolem poševního vchodu, na čípku i v pochvě, u mužů na genitáliích. Objevuje se pálení a svědění. Po prasknutí puchýřků se na jejich povrchu vytvoří stroupek nebo vřídek. Jedinou stoprocentní ochranou je sexuální abstinence, samozřejmě používání kondomu a výběr kvalitního sexuálního partnera.
Kromě moderních preparátů – prostatik a cytostatik – se k odstraňování nepříjemných útvarů na kůži a sliznicích používá elektrokoagulace, kryoterapie a laser.

Signálem i změna sekrece

Určitý typ sekrece z poševních stěn a děložního hrdla je normální. Charakter výtoku se může změnit při používání některých typů antikoncepce nebo během těhotenství. Na změnu výtoku si dejte pozor, může být i důsledkem změn buněk děložního hrdla nebo signalizovat polypy a nádory dělohy.
Při léčbě antibiotiky může pomoci podpůrná léčba enzymovými léky (například Wobenzym). Některé gynekologické záněty bývají obzvláště úporné a ne vždy na ně zabere hned první podávané antibiotikum.
Enzymové léky zvyšují účinek antibiotik a omezují opakování onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?