Hackeři budou řešit problémy nemocných s roztroušenou sklerózou

17. 10. 2019 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Hackeři budou příští víkend v Praze při čtyřiadvacetihodinovém maratonu Neurological Hackaton řešit problémy nemocných s roztroušenou sklerózou. Více než stovka účastníků z Česka i zahraničí se zaměří na rehabilitaci a masáže, detekci únavy a stresu, monitoring stavu pacienta nebo motivaci ke cvičení. Organizátoři o akci informovali v tiskové zprávě.


Osmnáct soutěžních týmů si rozdělí 175.000 korun, vítěz získá 100.000 korun. "Potěšilo nás, že více než polovina přihlášených hackerů jsou inovátoři ze zahraničí. Jejich cílem bude nejen přijít se zajímavým nápadem, ale navrhnout prototyp řešení, které uspěje v praxi," uvedl spolupořadatel akce Tomáš Studeník ze společnosti CEE Hacks.

Mezi příznaky roztroušené sklerózy, autoimunitního onemocnění, kterým trpí asi 20.000 Čechů, patří problémy s pohyblivostí, ztuhlost, únava nebo ztráta citlivosti. Zásadní je pro pacienty pravidelný pohyb, protože zpomaluje postup této nevyléčitelné nemoci. Většina nemocných, z nichž více než 70 procent jsou ženy, skončí do deseti až 20 let v invaliditě, pokud se neléčí.

Příčina nemoci zatím nebyla odhalena. Typickým příznakem je střídání záchvatů a období zdánlivého klidu. U nemocných se objevují problémy s pohybem, zrakem či řečí, únava a bolesti i deprese. Rizikovými faktory jsou kromě genetické dispozice také kouření, nedostatek vitamínu D a nakažení takzvaným Epstein-Barrové virem, který je původcem infekční mononukleózy a dalších nemocí.

Loni první roční pražského medicínského hackatonu vyhráli autoři projektu speciální rukavice, která převádí znakovou řeč do mluveného slova. Ocenění získalo také využití brýlí s virtuální realitou pro léčbu respiračních obtíží a aplikace, která může zprostředkovat komunikaci pacienta s lékaři. Inspirací pro pražský medicínský hackaton je obdobná akce Hacking Medicine, kterou ve Spojených státech pořádá Massachusettský technický institut (MIT).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?