Hejtmani pro změny ve zdravotnictví

15. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští hejtmani podpoří systémové změny ve zdravotnictví. Dohodli se na tom při pátečním setkání s ministrem resortu Leošem Hegerem (TOP 09) v Brně.


Ministr nicméně ujistil, že stále probíhají a ještě také budou probíhat jednání ministerstva s lékaři, kteří podali výpovědi ve svých nemocnicích. Uslyšel zase podporu hejtmanů v řešení situace po 1. březnu, kdy skončí lékařům výpovědní lhůta.

Předseda Rady Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) oznámil, že kraje budou trvat na zajištění dostupnosti a kvality zdravotní péče. Podle Haška je důležitá struktura specializací lékařů, kteří chtějí odejít, nebo vypovídají dohody o přesčasové pracovní činnosti. „Upozornili jsme ministra, že ve fakultních nemocnicích budou moci poskytovat jen určitou strukturu zdravotní péče. Jiné to bude tam, kde fakultní nemocnice nejsou,“ řekl Hašek.

Za své kolegy prohlásil, že v krajích zajistí takovou akutní lůžkovou péči, na kterou budou mít v krajských nemocnicích peníze. Připomněl, že systémové záležitosti jsou v odpovědnosti a kompetenci vlády, zatímco „kraje jsou v této věci poněkud statisty“.

Rath: Krajské nemocnice bity

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) poukázal na přetrvávající finanční poškozování krajských nemocnic, přitom jsou páteří českého zdravotnictví. Uvedl, že například za operaci slepého střeva dostanou od pojišťoven 20 000 korun, ale fakultní nemocnice 32 až 34 tisíc. Heger kontroval extrémní složitostí úhradových mechanismů. Ministr také řekl, že desetiprocentní zvýšení peněz pro krajské nemocnice by znamenalo zhruba deset miliard do zdravotnického systému, které ale nyní nejsou.

Heger také odmítl výtky některých oponentů, že neřeší výpovědi nemocničních lékařů a zdravotnický systém se pod jeho vedením ubírá do krize. Konkrétně Rath prohlásil: „Hrozbu my hejtmani bereme vážně. Tak, že někde je ohroženo poskytování akutní zdravotní péče. Může dojít k ohrožení životů občanů.“

Ministr ujistil, že chystá kroky, jak zajistit péči po 1. březnu. Bližští podrobnosti však zveřejní na přelomu ledna a února, až bude jasnější situace v počtech výpovědí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?