Hlavní město nestihne termín převzetí Nemocnice Na Františku

5. 12. 2019 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní město k 1. lednu příštího roku nestihne od Prahy 1 převzít Nemocnici Na Františku. Na dnešním jednání magistrátního výboru pro zdravotnictví to řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě). Zastupitelé Prahy 1 na posledním zasedání nehlasovali o návrhu smlouvy o převodu nemocnice. Opoziční zastupitelé kritizovali nejasné formulace. Zastupitelstvo Prahy 1 by o smlouvě mělo znovu jednat 17. prosince, následně ji musí schválit zastupitelé hlavního města, a to 23. ledna. Teprve poté může být smlouva podepsána, uvedla Johnová.


O převzetí nemocnice od začátku příštího roku rozhodli pražští zastupitelé v květnu. Opozice navrhovaný postup od počátku zpochybňovala, projekt podle ní nebyl dostatečně připraven.

Magistrát za účelem převzetí nemocnice zřídil od 1. června příspěvkovou organizaci Metropolitní nemocnice Na Františku, která má nemocnici spravovat. Nemocnice je v současné době ve správě Prahy 1. V novém režimu by mělo hlavní město odkoupit movitý majetek. Na základě znaleckých posudků by za něj mělo zaplatit přes 27 milionů korun, řekla dnes Johnová. Nemovitý majetek bude řešen bezúplatným věcným břemenem na 50 let.

Metropolitní nemocnice Na Františku by měla prakticky provoz převzít k 1. dubnu. Následně bude proveden audit, který by měl být podle Johnové dokončen do 30. října.

Johnová, která má převod na starost, sklidila kritiku od člena výboru pro zdravotnictví Petra Fifky z opoziční ODS. "Z Nemocnice Na Františku se stává silné politické téma. Budeme poukazovat na to, že jste to nezvládli," řekl. Podle něj je jedinou možnou cestou k převzetí odsvěření nemocnice. Podle předsedy výboru Miloše Růžičky (STAN) se letos ale povedlo nemocnici stabilizovat, snížit finanční schodky a uzavřít smlouvu s pojišťovnou.

Hlavní město podle Johnové už v rozpočtu na příští rok počítá se 72 miliony korun, kterými přispěje na provoz nemocnice. Další náklady si vyžádá rekonstrukce nemocnice včetně stravovacího zařízení. Detailní informaci k postupu o převzetí přednese Johnová pražským zastupitelům 12. prosince.

Pražský magistrát v současné době žádnou nemocnici pod svou správou nemá. Nemocnice Na Františku vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. Zařízení nyní provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?