Hodonín: nechte lékaře v sanitce

23. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na mimořádné zasedání hodonínských zastupitelů kvůli zdravotnické záchranné službě jsou pozvaní i poslanci z Hodonínska.


Ludmila Pavelková z Hodonína má obavy z toho, jak kvalitní péči nabídnou zdravotníci jejímu manželovi v sanitce od 1. srpna, kdy v ní na Hodonínsku bude v noci chybět lékař. „V poslední době jsme museli volat sanitku dvakrát, můj muž má totiž problémy s krevním tlakem. Vždy přijela s lékařem. Nedokáži si představit,že dorazí bez něj,“ obává se devětasedmdesátiletá Ladislava Pavelková. Právě o těchto obavách budou v úterý od 15.00 jednat hodonínští zastupitelé na mimořádném zasedání.

To bude mimořádné z několika důvodů. Projednávat se bude změna u zdravotnické záchranné služby v Hodoníně a okolí, účastníci uvidí také simulovaný zásah zdravotníků a pozvaní jsou i poslanci a starostové okolních obcí. „Zastupitelstvo je svolané kvůli reorganizaci záchranné zdravotní služby. Pozvala jsem krajského ředitele záchranky, jeho náměstka i ředitelku naší nemocnice. Chci dát prostor našim zastupitelům, aby se jich zeptali na věci, které je zajímají,“ vysvětlila hodonínská starostka Milana Grauová (Nestr.) s tím, že už sama s ředitelem záchranné služby Milanem Klusákem a ředitelkou hodonínské nemocnice Věrou Dostálovou jednala.

Starostka reagovala na varovnou zprávu od lékaře a radního Milana Třeštíka (Nezávislí) z posledního zastupitelstva, kde informoval o změně v zabezpečení zdravotnické záchranné služby pro Hodonín, zvláště o tom, že v nočních hodinách nahradí v sanitkách lékaře záchranář.

Změna od 1. srpna

Třeštík zároveň apeloval na zastupitele k vyvinutí iniciativy, která by změnu odvrátila. „Na zasedání dáme minimálně najevo, že Hodonín tuto službu potřebuje jako sůl. V aglomeraci s tak velkou koncentrací obyvatel, kde je nejvyšší počet výjezdů v okrese Hodonín, by se doktor v sanitce rušit neměl,“ je přesvědčený Třeštík.

Mimořádné zasedání schvaluje i jeho kolegyně ze zastupitelstva a bývalá senátorka Alena Venhodová (ODS). „Doufám, že tam dostanu podrobnější informace. Za šetřením mohou být i jiné faktory a ne vždy jde jen o dojezdové kilometry,“ myslí si exsenátorka.

Na mimořádné zastupitelstvo Grauová pozvala také starosty okolních obcí a poslance z okresu Hodonín. „Je možné, že po diskuzi přijmou zastupitelé nějaké prohlášení, které ale nechci předjímat. Popřípadě zastupitelé vznesou nějaké požadavky,“ řekla starostka. Jak dále uvedla, problematické je to, že krajské zastupitelstvo změnu koncepce schválilo koncem června a další zasedání má až v září. Přitom změna začne fungovat už od začátku srpna.

Zajímavostí zasedání bude i to, co mu bude předcházet. Od dvou do tří odpoledne se předvedou zdravotníci i s vybavením svého vozu na dvoře Městského úřadu. Představí i simulovaný zásah bez účasti lékaře. „I tato část zasedání je veřejná,“ sdělila starostka.

Mimořádné zastupitelstvo vítá i ředitelka Nemocnice TGM. „Určitě je dobré, aby ředitel záchranné služby objasnil kroky, které k omezení lékaře na noční službu pro Hodonínsko vedly,“ řekla Věra Dostálová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?