Holding Aeskulab převzal laboratoře Diagnoza a Centrolab

20. 6. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod Holding Aeskulab, který patří k největším poskytovatelům laboratorních služeb v Česku, nově spadají laboratoře CentroLab a Diagnoza. Změna je součástí strategie AeskuLabu rozšiřovat dostupnost a odbornost laboratoří. AeskuLab to uvedl v tiskové zprávě, částku za převzetí neoznámil.


„Jsme si vědomi dobrého jména a vysoké kvalitativní úrovně laboratoří Diagnoza a CentroLab, které jsme nově převzali pod naše křídla. Uděláme vše pro to, abychom jejich potenciál i nadále rozvíjeli,“ uvedl generální ředitel AeskuLab Holding Kamil Doležel.

Centrolab měl při založení v roce 1995 laboratoř v Poliklinice Mazurská v Bohnicích, poté se rozšířil na Prosek, Libeň, Vysočany a Zbraslav. Centrolabu předloni klesl zisk na 1,5 milionu korun z předchozích 4,5 milionu. Ústecká laboratoř Diagnoza s.r.o. působí na českém trhu rovněž přes 20 let. Začlenění do holdingu vnímá jako správný krok pro svůj další rozvoj.

AeskuLab Holding má 25 laboratoří, 80 odběrových míst a 1200 zaměstnanců. Společnost v minulosti patřila do skupiny Penta miliardáře Marka Dospivy. Penta ji v roce 2012 prodala investiční společnosti Mid Europa Partners, která ji dodnes vlastní prostřednictvím své dceřiné společnosti Gerlach zapsané v Lucembursku. Skupina Aeskulab provádí ročně více než 21 milionů vyšetření. Podle údajů ve Sbírce listin hospodařil holding v roce 2013 s čistým ziskem 270 milionů korun.

Podle Českého statistického úřadu se roční výdaje na laboratorní služby pohybují kolem 21 miliard korun. Od roku 2010, kdy představovaly 19,9 miliardy korun, se postupem let zvýšily na předloňských 21,5 miliardy korun. Tyto výdaje hradí zdravotní pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?