Hospodaření nemocnic Zlínského kraje se zlepšilo, budou investice

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření čtyř nemocnic zřizovaných Zlínským krajem se v končícím volebním období zlepšilo. Zatímco v roce 2013 skončily v rekordní ztrátě 270 milionů korun, loni vykázaly zisk 67 milionů korun. Za lepšími výsledky je podle hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPO) příznivější úhradová vyhláška.


Opozice přes lepší hospodaření často situaci v nemocnicích, zejména té zlínské, kritizuje.

Například v dubnu vyvolalo debatu to, že zastupitelstvo rozhodlo o odpuštění dluhu 186 milionů korun nemocnicím ve Zlíně, Vsetíně a Kroměříži. Kraj jim před dvěma lety poskytl úvěr 210 milionů korun, nemocnice tehdy byly výrazně zadlužené. Splácet však začala jen Kroměřížská a Vsetínská nemocnice, uhradily 24 milionů korun. Zlínská nemocnice nesplatila nic, kraj jí tak odpustil celý dluh. Podle některých opozičních zastupitelů byl však takový přístup nespravedlivý.

Podle Nečase však bude směřovat do Vsetínské a Kroměřížské nemocnice více peněz na opravy a investice. Podle opozičního zastupitele Stanislava Blahy (ODS) navíc z debaty zcela vypadla Uherskohradišťská nemocnice, jež dlouhodobě hospodaří v kladných číslech a kraj podle něj „trestá úspěšné a odměňuje neúspěšné“. V červnu také zastupitelstvo schválilo částečnou úhradu neuhrazené ztráty minulých let zlínské nemocnice snížením vkladu jediného akcionáře, tedy Zlínského kraje, o 500 milionů korun. Stane se tak formou bezplatného vzetí akcií z oběhu. Základní kapitál se tím sníží z 2,149 miliardy korun na 1,649 miliardy korun, sníží se také kumulovaná ztráta na 206 milionů korun. Zbylou ztrátu by nemocnice měla pokrýt z hospodářských výsledků příštích let.

Kraj chystá ve zlínské nemocnici stavbu interny, investorem stavební části za asi 800 milionů korun bude hejtmanství, nemocnice pořídí za asi 200 milionů vybavení a přístroje. Nová interna se chystá také ve Vsetínské nemocnici, předloni byl otevřen nový centrální pavilon v Uherskohradišťské nemocnici. Kraj také investoval do zdravotnické záchranné služby, síť základen bude po dostavbě posledního objektu na podzim kompletní. „Kromě finančních prostředků na zdravotnickou záchrannou službu jsme na zdravotnictví nedostali ani korunu. Přitom nástroje na podporu zdravotnictví má v rukou ministerstvo zdravotnictví, které nastavuje úhradovou vyhlášku, a pojišťovny,“ řekl ČTK hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Podle něj se nepodařilo prosadit zřízení letecké záchranné zdravotnické služby na území kraje.

Více peněz od státu získal kraj v posledních letech na financování sociálních služeb. Kraj v péči o seniory, lidi s postižením i ohrožené děti stále více podporuje poskytovatele nabízející individuální, ambulantní a terénní služby a ruší velké ústavy. „V souladu s demografickým vývojem se podařilo navýšit v průběhu čtyř let kapacity v domovech pro osoby s Alzheimerovou chorobou o téměř 600 lůžek,“ uvedla radní Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?