Hrachová kaše recept: chuť jí dodá česnek a majoránka. Jedná se o pokrm plný vlákniny a rostlinných bílkovin

přidejte názor
hrachová kaše recept
Autor: Shutterstock.com

Hrachovou kaši si mnozí ještě pamatují ze školních jídelen, kde neměla moc valnou pověst. O poznání lépe na tom byla hrachová kaše od babičky nebo maminky. Když se správně připraví, může se jednat o chutný doplněk vašeho jídelníčku. Šanci byste jí měli dát už pro zdravotní přínosy, které se s hrachem pojí.

Hrách tvořil součást naší stravy už od nepaměti. V současnosti se na něj na úkor jiných, atraktivnějších potravin trochu pozapomíná, což je ale velká škoda. Je plný vlákniny, vitamínů a minerálů, a když se dobře dochutí, může konkurovat i vašim oblíbeným jídlům.

Co se dozvíte v článku
  1. Hrachová kaše recept: s osmaženou cibulkou
  2. Hrachová kaše recept: zdravější verze
  3. Jaké má hrách účinky na zdraví?
  4. Jak se vaří hrachová kaše?
  5. Hrachová kaše napříč lety a státy

Hrachová kaše recept: s osmaženou cibulkou

80 minut
4 porce

Tradičně se jí hrachová kaše s vejcem, nakládanou okurkou nebo uzeným. Můžete ale zkusit zaexperimentovat a projednou ji udělat třeba s pečenou rybou. Čemu dáte přednost, necháme čistě na vaší chuti. Výborná je pak hrachová kaše s cibulkou osmaženou dozlatova. Recept na ni si nyní ukážeme.

Ingredience

  • 500 g žlutého půleného loupaného hrachu,
  • cca 1 l zeleninového vývaru,
  • 2 cibule,
  • 40 g másla,
  • 2 lžíce sádla,
  • 200 ml mléka,
  • 2x bobkový list,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžička sušené majoránky,
  • sůl a pepř dle chuti.

Postup

  1. Tento typ hrachu se nemusí nutně namáčet, přesto to doporučujeme. Díky tomu totiž rychleji změkne a podstatně se tím zkrátí doba vaření. Hrách je dobré před namočením několikrát propláchnout a nechat ho máčet přes noc, příp. 4 až 6 hodin před vařením.
  2. Posléze vodu slijeme a nahradíme ji zeleninovým vývarem. Hrách by v něm měl být zcela ponořen. Do hrnce dále přidáme bobkový list a začneme hrách pomalu vařit, než se zcela nerozvaří.
  3. Trvat by to mělo zhruba 45 až 60 minut. Pokud je potřeba, přilijeme v průběhu vaření vývar. Po uvaření vyndáme bobkový list a hrách rozmixujeme dohladka. Jestliže se vám kaše bude zdát příliš hustá, zřeďte ji teplým mlékem.
  4. Do kaše zbývá vmíchat máslo, majoránku, utřený česnek a dochutit ji solí a pepřem. Kaši necháme následně ještě chvilku prohřát, aby se chutě hezky promísily.
  5. Mezitím, co se hrachová kaše vaří, si nakrájíme cibuli na tenké proužky. Ty poté smažíme na mírném ohni na sádle, dokud nezkaramelizují a nezbarví se dozlatova.
  6. Hotovou hrachovou kaši podáváme s osmaženou cibulkou navrchu, kyselými okurkami, uzeným nebo opečenou klobásou.
Hodnocení
4.6 71x

Hrachová kaše s cibulkou

Hrachová kaše recept: zdravější verze

75 minut
4 porce

Tento recept na hrachovou kaši neobsahuje sádlo, zato se do kaše přidává fenykl zlepšující trávení. Kdyby vám sama o sobě nestačila, dobře se doplňuje s pečenou zeleninou, žitným chlebíkem nebo vařeným vejcem.

Ingredience

  • 400 g žlutého půleného loupaného hrachu,
  • 400 ml vody,
  • 1 lžíce ghee,
  • 1 menší cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1x bobkový list,
  • 1 lžička majoránky,
  • ½ lžičky fenyklu,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • Na ozdobu: petrželka.

Postup

  1. Hrách několikrát pořádně propláchneme a přes noc ho necháme máčet ve studené vodě, minimálně ale 6 hodin.
  2. Následně vodu slijeme, hrách přendáme do hrnce a přilijeme k němu čerstvou horkou vodu. Přidáme k němu bobkový list s fenyklem a přivedeme k varu.
  3. Hrách vaříme na mírném ohni, dokud se zcela nerozvaří. To znamená přibližně 40 až 50 minut. Nezapomeneme ho občas promíchat a podle potřeby dolít vodu.
  4. Zatímco se hrách vaří, připravíme si cibulku. Tu nakrájíme nadrobno a na ghee ji orestujeme dozlatova. Na závěr k ní na chvíli přidáme nasekaný česnek, jen aby se stačil rozvonět.
  5. Z rozvařeného hrachu vyndáme bobkový list a celou směs rozmixujeme. Kaši zbývá dochutit majoránkou, opepřit, osolit a zamíchat do ní cibuli s česnekem. Kdyby se kaše zdála moc hustá, můžete ji zředit vodou.
  6. Kaši ještě krátce prohřejeme, aby se chutě mohly propojit. Na talíři ji servírujeme se snítkou petrželky navrchu a námi vybranou přílohou.
Hodnocení
4.5 62x

Jaké má hrách účinky na zdraví?

Hrách je skvělým zdrojem živin, je plný bílkovin, minerálů a kyseliny listové. Navíc v něm nenajdete téměř žádné tuky nebo cholesterol. Z vitamínů a minerálů se v něm ve větším množství nalézá draslík, hořčík a železo. Jelikož tato luštěnina obsahuje pouze rostlinné bílkoviny, jako doplněk jídelníčku přijde vhod zejména vegetariánům a veganům.

Hrách je bohatý zvláště na vlákninu, která napomáhá ke zdravému trávení a udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Mimoto je možné konzumací hrachu předcházet zácpě, srdečním chorobám či cukrovce a má být rovněž schopný snižovat riziko výskytu některých druhů rakoviny. Vyvarovat by se mu ovšem měli lidé alergičtí na luštěniny a raději i na arašídy, u nichž se může alergie na hrách projevit také. 

Lidé občas mívají problém s tím, že hrách nadýmá. Důležité je ovšem vědět, že nadýmání způsobují zejména slupky hrachu. Pokud k přípravě hrachové kaše použijete půlený hrách, máte po problému, ten totiž slupky neobsahuje. Půlený hrách je přitom k dostání v zelené a žluté variantě. 

Jak se vaří hrachová kaše?

Základem hrachové kaše je suchý hrách, ideálně zbavený slupek. To splňuje hrách loupaný. Loupaný hrách byste měli před vařením přebrat a zbavit ho jakýchkoliv nečistot. Mezi jeho přednosti patří, že ho nemusíte předem máčet ve vodě a navíc se při vaření začne snáze rozpadat. 

Při vaření kaše nikam nechvátejte, hrachová kaše potřebuje čas. Díky pozvolnému vaření dosáhnete rovnoměrného uvaření hrachu. Sůl pak přispívá k jeho změknutí. Jemnější chuti kaše zároveň docílíte, jestliže do ní na závěr vmícháte lžíci smetany. 

Ke zvýraznění chuti hrachové kaše slouží česnek a majoránka. Ta se do kaše ovšem přisypává až ke konci, aby nezhořkla. Svěžest kaši zase dodá citronová šťáva nebo lžička jablečného octa. Co se týče hustoty hrachové kaše, bývá hustá sama o sobě, kdyby to ale bylo potřeba, můžete ji ještě zahustit jíškou. Dobře se k hrachu hodí cibulová jíška. 

Hrachová kaše vs. pyré

Rozdíl mezi hrachovou kaší a pyré spočívá především v konzistenci daného pokrmu. Pyré bývá rozmixované úplně dohladka, zatímco kaše mívá rustikálnější podobu. Kaše je ponechána nahrubo a můžete v ní nalézt kousky hrachu. Komu právě tyto kousky vadí, může kaši propasírovat. Pyré se nicméně spíše připravuje z hrášku.

Čočková polévka recept: hnědá čočka zajistí příjem vlákniny, červená je zase lépe stravitelná
Přečtěte si také:

Čočková polévka recept: hnědá čočka zajistí příjem vlákniny, červená je zase lépe stravitelná

Hrachová kaše napříč lety a státy

Hrachová kaše se běžně dělávala už ve středověku. Se zlevněním masa ovšem ustoupila do pozadí a stala se spíše příležitostně připravovaným pokrmem. Rozmach pak opět zaznamenala během druhé světové války. 

Důvod je prostý, jednalo se o levné, ale výživné jídlo, které lidi zasytilo. Maso a sýr byly tehdy nedostatkovým zbožím, a tedy je jakožto zdroj bílkovin nahradily luštěniny. Tehdy se vařila hrachová kaše ze žlutého hrachu, k ní se přidalo koření, někdy kus masa a hlavní chod byl na světě.

Děláváte si hrachovou kaši?

  • Ano, máme ji rádi
    63 %
  • Jen příležitostně
    37 %
  • Ne, hrachovou kaši nemusím
    0 %

Takřka v každém koutu světa se v nějaké podobě hrachová kaše vyskytuje. Její obdobou je třeba řecký pokrm fava, jemuž dodává svěží nádech olivový olej spolu s citronem. V Pekingu si dokonce pochutnávají na dezertu, jehož základ tvoří hrachové pyré. To se doslazuje sladkými květy osmanthu a datlemi.

Ve Skotsku zase hrachová kaše představuje oblíbené jídlo zvané pease brose, které se často servíruje ke snídani a doplňuje o máslo, sůl nebo med. V Anglii v části Midlands se pak jídává jako příloha k fish and chips

Zdroje: vysocina.rozhlas.cz, kucharkaprodceru.cz, the1940sexperiment.com, verywellfit.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek