Hradecký kraj chce informační systém, který propojí nemocnice

20. 7. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chce pořídit nový informační systém, který propojí všechny krajské nemocnice a umožní jim vzájemné sdílení dat. Celkové náklady na pořízení systému se odhadují na zhruba 100 milionů korun. ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Martina Götzová.


„Moderní nemocniční informační systém je velmi potřebný, aby naše krajské nemocnice zlepšily a ještě více zefektivnily svoje fungování. Připravujeme se na něj už delší dobu, pořízení je velmi nákladné a v tomto programovacím období se naskytla možnost žádat na tento typ projektu o evropskou dotaci, čehož chceme využít,“ uvedl hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).

Jednotlivé krajské nemocnice nyní provozují různé systémy, které neumožňují přenos informací mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními. Zároveň tyto systémy již s ohledem na své stáří neodpovídají současným potřebám a požadavkům. Součástí projektu má být kromě jednotného systému také pořízení nezbytného vybavení pro jeho provoz.

Jednotlivé funkce nového systému má upřesnit studie proveditelnosti, pacientům by měl nabízet například informace o dostupnosti zdravotní péče či volných kapacitách pro plánované zdravotní výkony. Královéhradecký kraj vlastní čtyři nemocnice, ve kterých je zhruba 1500 akutních lůžek a pracuje v nich přes dva tisíce zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?