Hradecký kraj zrušil nemocnici v Opočně, chystá opravu náchodské

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj v končícím volebním období zrušil kvůli úsporám nemocnici v Opočně na Rychnovsku. Kraj v posledních letech investoval stovky milionů korun do oprav nemocnic, škol či sociálních zařízení.


Nyní vedení kraje chystá rozsáhlou rekonstrukci náchodské nemocnice. Opozice v zastupitelstvu tento projekt označuje za megalomanský.

Kraj chce přestavbu náchodské nemocnice za 875 milionů korun zahájit letos na podzim, dokončená by měla být za 27 měsíců. Stavební práce budou postupovat za provozu. Lídr kandidátky opoziční ODS v hradeckém kraji Miloslav Plass projekt přestavby označil za megalomanský a uvedl, že je hrozbou pro další volební období. „Takový megalomanský projekt v době, kdy jsou krajské nemocnice zadlužené, nedává smysl,“ řekl například senátor Vladimír Dryml (ČSSD), jenž patří k silným kritikům současného vedení kraje.

Hradecký kraj v posledních letech zrušil nemocnici v Opočně, v jedné z budov chce vybudovat jakousi malou polikliniku s několika ordinacemi lékařů. O dalším využití celého areálu nemocnice dosud není rozhodnuto, další výrazné změny v síti nemocnic v kraji nejsou podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) na pořadu dne. „Oblastní nemocnice by měly dále fungovat, s tím, že nevylučuji, že u jednotlivých oddělení může docházet v rámci dalších let k různým změnám a přesunům,“ uvedl Franc.

Vedení kraje muselo v roce 2009 řešit stávkovou pohotovost zdravotních sester v krajských nemocnicích, se kterými se však dohodlo na postupném navyšování mezd. Dohoda stanovila, že do konce roku 2012 se srovná výše platů středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích s platy zdravotníků ve státních příspěvkových organizacích.

V sociální oblasti kraj investoval stovky milionů korun do rekonstrukcí domovů pro seniory, například v roce 2011 skončily opravy domova ve Vrchlabí na Trutnovsku za 32 milionů a dostavba domova důchodců v Černožicích na Hradecku za 86 milionů Kč. Podle France je na kraji dohoda, že se už nebudou více rozšiřovat sociální služby, spíše bude snaha o jejich zkvalitnění.

Podle France však má kraj potíže s neujasněným systémem financování sociálních služeb od státu. Opoziční ODS kritizuje, že ČSSD zastavila projekt převodu provozování krajských sociálních zařízení na druhé subjekty formou koncesního řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?