Hustopeče zváží kraj jako provozovatele nemocnice i mimo soutěž

8. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj by se mohl stát provozovatelem Nemocnice Hustopeče i bez výběrového řízení. Vedení města zváží alternativu přímé dohody s krajem stejně jako možnost vyhlášení nového výběrového řízení, řekl ČTK starosta Luboš Kuchynka (ODS).


Původní výběrové řízení, které kraj jako vážný zájemce označil za diskriminační, město zrušilo. Nikdo se do něj totiž nepřihlásil. Kraj chce nemocnici provozovat kvůli tomu, aby zabránil vpádu soukromého subjektu a zachoval veřejné zdravotnictví. Město nabídlo nemocnici k pronájmu kvůli špatné ekonomické situaci. Loni měla ztrátu přes sedm milionů korun.

Kuchynka jednal o situaci na krajském úřadě s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). „Informoval jsem ho, že jsme zrušili výběrové řízení a hledáme novou formu, jak oslovit strategického partnera a vytvořit podmínky nové soutěže,“ uvedl Kuchynka.

Kraj ujistil, že má nadále zájem nemocnici provozovat. „Věřím, že napodruhé už Hustopeče zvolí transparentní a nediskriminační způsob hledání provozovatele nemocnice,“ řekl Hašek.

Hustopeče zváží dvě možnosti. „Kraj i město jsou veřejnými subjekty, takže se můžeme čistě teoreticky dohodnout i bez veřejné soutěže. Této alternativě dáváme zcela stejnou váhu jako vyhlášení nového výběrového řízení,“ řekl Kuchynka. Dodal, že kraj provozuje několik velkých nemocnic a je zkušený provozovatel.

„Bereme ho jako uchazeče, se kterým by se mělo vážně počítat,“ poznamenal starosta. Pokud Hustopeče vyhlásí druhé výběrové řízení, učiní tak v rámci týdnů. „Určitě vytvoříme takové podmínky, aby s tím kraj neměl už žádné problémy. V případě vyhlášení nové soutěže však předpokládám, že o konečném provozovateli rozhodne nové zastupitelstvo města,“ dodal Kuchynka.

Spor mezi městem a krajem začal po vyhlášení tendru na provozovatele nemocnice, jejímž zřizovatelem je město. Kraj označil soutěž za diskriminační. Znemožnit přihlášení mu měla podmínka, která po zájemci požadovala zkušenost s provozem více zdravotnických zařízení. Kraj se chtěl přihlásit prostřednictvím jedné ze svých osmi nemocnic, avšak žádná danou podmínku nesplňovala. Kuchynka odmítl, že podmínky někoho diskriminovaly, nicméně připustil, že mohly být pro zájemce příliš přísné. Proto se radnice rozhodla tendr zrušit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?