Iktové centrum v Sokolově zmodernizuje za 20 milionů přístroje

13. 8. 2012 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Sokolovské iktové centrum, které se stará o pacienty po cévní mozkové příhodě, do konce roku obmění přístrojové vybavení za více než 20 milionů korun. Umožní to dotace z ministerstva zdravotnictví. Dalších zhruba 18 milionů korun budou stát stavební úpravy na rozšíření centra, řekl dnes novinářům Michal Soukup, jednatel společnosti Nemos Sokolov, která má sokolovskou nemocnice od kraje v pronájmu.


Certifikaci získalo sokolovské iktové centrum od loňského 1. ledna. Podle primáře oddělení Aleše Nováka jím projde ročně přes 500 pacientů. Z celkových zhruba 1200 pacientů neurologického oddělení tak tvoří pacienti s cévní mozkovou příhodou téměř polovinu, přičemž jejich počet stoupá. „V roce 2020 mohou být vzhledem ke stárnutí populace cévní mozkové příhody nejčastější příčinou úmrtí,“ uvedl Novák. Rychlá a kvalitní léčba ale může úmrtnost snížit až o třetinu a výrazně i snížit riziko následné invalidity.

Modernizace se týká prakticky všech přístrojů iktového centra, od lůžkových kompletů, přes monitory vitálních funkcí, ultrazvukové přístroje až po moderní rehabilitační přístroje. „Naším cílem je poskytovat komplexní péči včetně následné, abychom pacienty po iktu nevypouštěli do světa bez doléčení,“ uvedl Novák.

Stavební úpravy by se měly udělat do konce letošního roku. Potřebných 18 milionů korun přislíbila poskytnout Sokolovská uhelná, která je partnerem společnosti Nemos Sokolov.

Iktové centrum funguje od letošního roku také v karlovarské nemocnici, kterou provozuje Karlovarská krajská nemocnice a.s. Podle Nováka se ale zatím vznik nového centra na počtu pacientů v sokolovské nemocnici neprojevil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?