IPVZ dostane pokutu 170 000 korun

4. 9. 2012 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj potvrdil pokutu 170 000 korun pro Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sankci uložil za chybu při zadávání veřejné zakázky na vzdělávání lékařů. Rozhodnutí je pravomocné.


Podle ÚOHS institut postupoval nepřezkoumatelným a netransparentním způsobem. Zpráva o posouzení nabídek neobsahovala jasný popis hodnocení v dílčím kritériu nazvaném prováděcí plán. Navíc institut hodnotil i skutečnosti, které nebyly uvedeny v zadávací dokumentaci, například složení realizačního týmu.

Hodnoticí zpráva prý neumožňovala náležité srovnání jednotlivých nabídek. Podle antimonopolního úřadu to mohlo podstatným způsobem ovlivnit výběr dodavatele veřejné zakázky. Institut už uzavřel smlouvu s vybraným uchazečem, jímž byla společnost Centrum andragogiky.

Podle předsedy ÚOHS je nezbytné, aby zpráva o posouzení nabídek podrobně popsala, jak zadavatel jednotlivé nabídky hodnotil v rámci zadaných kritérií. U kritérií, která nelze vyjádřit matematicky, musí hodnoticí komise věnovat velkou pozornost slovnímu popisu hodnocení a náležitě zdůvodnit, proč nabídka získala určitý počet bodů.

„Tímto způsobem zpracovaná zpráva umožní zadavateli prokázat, že posouzení a hodnocení nabídek bylo provedeno objektivně a v souladu se zákonem,“ uvedl Rafaj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?