Italský parlament projednává kontroverzní zákon proti eutanazii

8. 3. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Italská Poslanecká sněmovna (dolní komora parlamentu) začala projednávat kontroverzní zákon o takzvané biologické závěti, v podstatě zákon proti eutanazii. Závěrečné hlasování o zákonu se má uskutečnit koncem dubna a předpokládá se, že sněmovna, kde má většinu pravý střed, zákon schválí.


Podle tohoto zákona má lékař povinnost zajišťovat umělou výživu pacientovi. Lékař rovněž není povinen řídit se přáním pacienta ohledně odpojení od přístrojů.

V dokumentu se stanoví, že výživa pacienta, která je považována za „životní podporu“, nikoli za terapii, nemůže být nikdy přerušena kromě případů, kdy by již nebyla účinná nebo by nebyla přizpůsobena životním podmínkám pacienta.

Návrh zákona, který je založen na ochraně života, podporují poslanci vládní koalice, ale také Unie křesťanských demokratů a středu (UDC).

Hlavní opoziční Demokratická strana je proti projektu. Její senátor Umberto Veronesi, renomovaný expert na rakovinu, prohlásil, že je protiústavní, protože svobodná vůle je v civilizovaných zemích právem všech. Nutit pacienta do léčby, kterou nechce, protiřečí zákonu, zdůraznil.

Údajnou protiústavnost návrhu zdůrazňují rovněž další italské strany.

Diskusi o eutanazii rozpoutal v Itálii případ Eluany, která byla 17 let v komatu, dokud se její rodině nepodařilo dosáhnout jejího odpojení od přístrojů. Osmatřicetiletá žena skonala 9. února 2009.

Vatikán a italská katolická církev tehdy vedly kampaň proti jejímu odpojení od přístrojů za podpory značné části pravice premiéra Silvia Berlusconiho.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?