Jak se zbavit akné u dětí i v dospělosti

26. 2. 2018 13:25
2 nové názory
Autor: Redakce

Akné trápí až 85 % populace a běžně se vyskytuje v pubertě, může se však objevit v každém věku. Jeho léčbou se zabývalo mnoho odborníků, doposud však nebyl nalezen lék, který by toto kožní onemocnění stoprocentně dokázalo léčit. Jedná se o onemocnění, které za sebou občas nechává stopy, a to nejen na těle, ale i na duši.  

Co je to akné?

Akné, jinak nazývané trudovina, je kožním onemocněním, které vzniká v souvislosti s nadměrnou produkcí kožního mazu. Tento jev je dán především hormonální nerovnováhou, běžný problém v době dospívání, zvláště u chlapců. Nahromaděný maz ucpává póry a vznikají tak zarudlé pupínky. Vyskytuje se u 85 % dospívající populace, může se však vyskytnout v každém věku. Projevuje se neustálým výsevem nových a nových zarudlých pupínků nejčastěji v oblasti obličeje a zad. Považuje se za onemocnění dnešní moderní doby, málokdo ale ví, že již antičtí Řekové jím trpěli, a stejně jako my dychtivě prahli po nalezení účinné léčby. 

Jak se zbavit akné?

Na trhu existují desítky vysoušecích dermatologických přípravků, které se bohužel často minou účinkem, přitom stojí nemalé peníze. Proti akné můžete bojovat již drobnými změnami ve vašem životě jako je samospráva, aktivní život nebo hygiena.

  • Umývejte si kůži dvakrát denně. K umývání používejte neparfémované mýdlo. Vyhněte se však častějšímu mytí pokožky, které by naopak mohlo vést ke zhoršování akné.
  • Myjte si často vlasy. Mastné vlasy též mohou být příčinou výskytu akné, a to především na čele, v případě dlouhý vlasů i na ramenou a na zádech.
  • Muži, holte se co možná nejméně často. V případě, že trpíte akné, měli byste dráždit vaši pokožku co nejméně. Pro každé holení užívejte novou čepelku, abyste se vyhnuli infekci.
  • Podpírejte si co nejméně obličej rukama. Naše ruce nejsou neustále čisté, a proto je potřeba vyhýbat se styku pokožky se špinavýma rukama. Doporučuje se několikrát za den si ruce umýt.
  • Nevymačkávejte a neškrabte si pupínky. Jedná se rozhodně o nesnadný úkol, ale vymačkávání a škrábání pupínků může vést k rozšíření akné na nepoškozené části a vede k jizvení.
  • Jezte vyváženou stravu. Budete muset trochu experimentovat a sledovat, která jídla vám akné způsobují nebo zhoršují a následně si podle toho jídelníček upravit.

Léčbu akné můžete podpořit užíváním kosmetických přípravků, běžně dostupnými léky nebo produkty po domácku vyrobenými. Jedna z nejčastějších tzv. babských rad na boj s akné je aplikování zubní pasty na pupínky. Dále můžete použít led, který pomáhá zlepšovat krevní oběh, a navíc stahuje póry. Pára však působí na pokožku též velmi příznivě, teplo póry rozevírá a pokožka se tak může zbavit nečistot. Následně je dobré umýt se studenou vodou, která póry zpětně stáhne.

Vypusťte z hlavy všechno, co jste se dočetli

Tipů a rad, jak se zbavit akné, je na internetu celá řada. Možná jste výše zmíněné tipy již vyzkoušeli, ale větší účinek to nemělo. Možná dokonce znáte někoho ve svém okolí, kdo porušuje všechny zásady krásné pokožky, a přesto by mohl točit reklamu na krém luxusní značky.

Pak je důležité zmínit, že při akné hraje roli též genetika a rodový sklon a ve většině případů po skončení puberty zcela vymizí. Příčinou akné není duševní zátěž, může však onemocnění zhoršovat. Snažte se proto redukovat stres a posilovat svoji duševní rovnováhu.

Dobrá zpráva nakonec pro ty z vás, kteří akné trpí nebo trpěli. Dermatology bylo dokázáno, že kůže náchylná k akné stárne pomaleji, a proto déle drží mladiství vzhled.

Co pomáhá na akné z nabídky lékáren?

Ověřenými volně dostupnými léky a doplňky stravy proti akné jsou Aknecolor, SebamedAkneroxidAcnevac.

alenkanott (neregistrovaný)
Dobrý den. Já mám třeba super zkušenost s touto kosmeceutikou https://www.tvaratelo.cz/pro-mlade/ Přímo pro mladé...takže pravidelně návštěva kosmetičřky + správná kosmetika udělá hodně.
nina (neregistrovaný)
Dobrý den Já mám zase super zkusenost s laserovým osetrenim tu https://www.aetherinstitute.com/cs/ opravdu to uz bylo jedine co zabralo a to uz jsem nedoufala :_)
  • Našli jste v článku chybu?