Jaké přípravky proti lupům zvolit? Záleží na typu a intenzitě obtíží

11. 1. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos
Mezi obtíže, které se dají před okolím jen těžko skrývat, samozřejmě patří lupy. Přestože se nejedná o příliš závažný zdravotní problém, pro pacienta jsou lupy ve vlasech velice nepříjemné hlavně z estetického hlediska, což může výrazně snížit jeho sebevědomí. Pokud si nevíte rady, jak se těchto symptomů zbavit, pomoci by vám mohly některé z oblíbených přípravků na lupy.

Co jsou lupy?

Jedná se o šupinky odumřelé kůže, které se objevují v důsledku nadměrného olupování svrchní vrstvy kožních buněk, a to především ve vlasech, ale také ve vousech nebo v obočí. Důvodem je narušení přirozeného procesu regenerace pokožky, což se děje příliš rychle. Jednotlivé buňky v epidermis pak nejsou dostatečně zralé, zůstávají slepené a hromadně se olupují.

Zrychlená obnova pokožky a následné olupování zrohovatělých buněk, které se spojují ve větší celky a vytvářejí viditelné šupiny, se někdy označuje termínem hyperproliferace epidermálních buněk. S tímto problémem se během života setká údajně více než polovina populace, přičemž muži bývají k výskytu lupů náchylnější než ženy. Problém se typicky objevuje v pubertě a může přetrvávat až do období středního věku. Výjimkou ale samozřejmě nejsou ani lupy ve vlasech u dětí. [1, 23]

Proč se lupy tvoří?

Ačkoliv se mnoho lidí domnívá, že důvodem pro vznik lupů jsou situace, kdy o sebe člověk příliš nepečuje, ve skutečnosti to tak není. Jaká tedy existuje pro lupy příčina, pokud se nejedná o zanedbání osobní hygieny? Za rozvoj daného problému mohou být zodpovědné různé faktory, které mají negativní vliv na přirozený proces obnovy vlasové pokožky.

Nejčastějším původcem obtíží je přemnožení kvasinek rodu Malassezia (konkrétně třeba Malassezia globosa, Malassezia restricta či Malassezia furfur), které se na pokožce člověka běžně vyskytují, ale v mnohem menším množství. Důležitým zdrojem jejich potravy jsou přitom tuky, jež tvoří hlavní složku kožního mazu, který je pro dané kvasinky živnou půdou.

Zatímco jednotlivé mikroorganismy tráví triglyceridy, vznikají volné mastné kyseliny, které jsou schopné narušit bariérovou funkci vlasové pokožky. Pokud se množství kvasinek výrazně zvýší, mohou způsobit rozvoj mikrozánětů, urychlit proces obnovy kůže (tzv. hyperproliferace nezralých buněk), což vede ke vzniku lupů, a dále stimulovat tvorbu kožního mazu.

Podobný vliv na lidskou pokožku ovšem mohou mít také další plísně, houby nebo jiné činitele, jejichž přičiněním dochází k rozvoji infekce. Na přemnožení kvasinek, vznik mikrozánětů a rozvoj dalších obtíží přitom mohou mít výrazný vliv různé rizikové faktory, kam patří především:

  • genetické predispozice (vliv dědičnosti),
  • používání nevhodné, levné či příliš agresivní vlasové kosmetiky,
  • nedostatečné oplachování šamponů a dalších přípravků,
  • přílišná péče o vlasy – časté mytí, česání a ošetřování dalšími přípravky,
  • fénování vlasů příliš horkým vzduchem, což stimuluje obnovu pokožky a tvorbu mazu,
  • hormonální změny, které mají na svědomí výraznější pocení a zvýšenou produkci mazu,
  • životní styl pacienta – nevhodné stravování, nedostatek pohybu,
  • klimatické vlivy – UV záření, vítr, výrazné změny teplot,
  • nošení nevhodných pokrývek hlavy (tlak, tření),
  • nedostatek minerálů a vitamínů,
  • psychická nepohoda (stres),
  • další onemocnění – neurologické choroby, cukrovka, Parkinsonova nemoc, oslabení imunity, poruchy příjmu potravy a podobně.

Kromě toho přítomnost lupů často souvisí také s dalšími zdravotními problémy, kam patří hlavně seboroická dermatitida, kterou někteří považují za závažnější formu lupovitosti, přičemž na vině bývá opět přemnožení kvasinek rodu Malassezia. Dále se pak lupy mohou objevit také u pacientů postižených výskytem lupénky (psoriázy), kožních ekzémů či kontaktní dermatitidy. [4, 5, 6, 7, 8, 9]

Jak se projevují lupy v hlavě?

Mezi hlavní příznaky v tomto případě patří bílé šupinky odumřelé pokožky, které postupem času odpadávají a mohou ulpívat na oblečení. Nejčastěji přitom pacienty trápí lupy ve vlasech, ale objevit se mohou i lupy ve vousech nebo lupy v obočí. Tento problém pak lidé jen těžko skrývají, a kvůli tomu se u nich mohou postupem času rozvinout pocity méněcennosti a další psychické obtíže.

Kromě toho se objevují i další doprovodné příznaky, jako je zarudnutí podrážděné pokožky hlavy a nepříjemné svědění, což nemocné vede k jejímu škrábání nebo drbání. To ale samozřejmě problém ještě zhoršuje. V závislosti na tom, zda je pacientova pokožka příliš vysušená, nebo se naopak ve zvýšené míře mastí, pak lékaři rozlišují dva různé druhy lupů. Sem patří:

  • Suché lupy – jedná se o jemné bílé šupinky, které se snadno oddělují od pokožky a ulpívají pak například ve vlasech nebo na oblečení (často pokrývají pacientova ramena).
  • Mastné lupy – jde o mastné žluté šupiny (nebo dokonce větší ložiska), které zůstávají přilepené k pokožce hlavy vlivem nadměrného množství kožního mazu a svědí více než lupy suché. Většinou je přitom na vině seboroická dermatitida. [10, 11, 12, 13]

Co na lupy ve vlasech pomáhá?

Ať už vás trápí mastné lupy ve vlasech, nebo se potýkáte se suchými lupy, jistě byste se tohoto problému rádi co nejrychleji zbavili. Existuje přitom hned několik způsobů, jak na lupy ve vlasech vyzrát, abyste se již nemuseli před ostatními za svůj stav stydět. Vždy ale závisí na tom, co přítomnost lupů ve vašem případě způsobilo a jaký je váš současný zdravotní stav.

Jedním z nejdůležitějších faktorů při léčbě tohoto onemocnění je výběr vhodné vlasové kosmetiky, konkrétně šampon na suché lupy nebo šampon na mastné lupy. Tyto přípravky pak typicky obsahují protizánětlivé a zklidňující látky, ale i aktivní složky, které efektivně bojují proti lupům a zároveň pomáhají pečovat o citlivou pokožku hlavy.

Dermatokosmetické šampony proti lupům jsou dostupné v drogeriích i na internetu, ale dají se zakoupit také v lékárně, kde vám s výběrem vhodného přípravku rádi poradí. Nejlepším způsobem, jak odstranit lupy, je postupem času šampony prostřídat a v léčbě vytrvat, aby se problém po uplynutí krátké doby opět nevrátil.

Svědění hlavy způsobují lupy i dermatologické nemoci. Výsledkem může být ztráta vlasů
Přečtěte si také:

Svědění hlavy způsobují lupy i dermatologické nemoci. Výsledkem může být ztráta vlasů

Pokud se situace nezlepší ani ve chvíli, kdy pacient přípravky proti lupům vyzkouší, nebo je velice vážná, měl by se co nejrychleji obrátit na dermatologa. Ten se zaměří na příčinu onemocnění a může odhalit také závažnější kožní problém. Terapie se pak bude odvíjet od výsledku vyšetření. Lékař může předepsat například speciální šampony s vyšší dávkou účinné látky nebo jiné medikamenty.

Doporučuje se ale i úprava životního stylu. Ta může zahrnovat hlavně změnu jídelníčku, kdy pacient omezí nezdravé pokrmy (smažená, tučná, příliš slaná, příliš sladká nebo příliš kořeněná jídla) a naopak se zaměří na konzumaci vyvážené stravy plné prospěšných vitamínů a minerálů (především selen, zinek a vitamín B, které přispívají k normálnímu stavu vlasů, nehtů a pokožky). Také je vhodné omezit stres na minimum a vyhnout se nevhodným vlasovým přípravkům i přehnané péči.

Pokud jde o babské rady na lupy, doporučuje se třeba zábal s bílým jogurtem či olivový olej, který je nutné vmasírovat do vlasů, nechat přes noc působit a poté ráno opláchnout. Oblíbené jsou ovšem i bylinky na lupy, přičemž nejčastěji se používá odvar z březové vody, odvar z květů heřmánku, odvar z kopřivy nebo třeba jablečný ocet na lupy. [14, 15, 16, 17, 18]

Jaký přípravek na lupy vybrat?

Při volbě vhodného produktu byste měli vždy zohlednit, s jakým typem lupů se potýkáte. Šampon na mastné lupy obvykle obsahuje složky zamezující množení kvasinek (například ketonazol, climbazol, zinc pyrithione nebo selenium disulfid) a složky s keratolytickými účinky, které pomáhají odstranit zrohovatělou vrstvu pokožky (urea, kyselina salicylová).

Na suché lupy pak zase pomáhají šampony, které citlivou pokožku hydratují. Kromě toho existují samozřejmě i šampony, krémy a další dermatokosmetické přípravky vhodné pro pacienty trpící seboroickou dermatitidou, které se obvykle prodávají v lékárně. Ty dovedou zklidnit podrážděnou pokožku hlavy a omezí nepříjemné svědění. V těžších případech pak lékaři předepisují kortikoidy. [19, 20, 21, 22]

Vichy Dercos Anti-Dandruff šampon proti lupům pro suché vlasy

Pokud hledáte nejlepší šampon na lupy, který vám zaručeně pomůže od problémů, zkuste například produkt Vichy Dercos Anti-Dandruff šampon proti lupům. Tento produkt je určený především pro suché vlasy, přičemž účinně redukuje výskyt lupů a zároveň šetrně čistí vlasy od mazu a různých nečistot. Kromě toho, že redukuje i přetrvávající lupy, navíc pomáhá zbavit pokožku hlavy nepříjemného svědění.

Šampon Vichy Dercos Anti-Dandruff (390 ml) obsahuje řadu účinných látek, kam patří především disulfid selenia, ceramidy nebo cohesyl, jenž se podílí na obnově vlasové pokožky. Díky tomuto unikátnímu spojení pomáhá předcházet opětovnému výskytu lupů, k čemuž stačí pravidelná aplikace šamponu v rámci 4 týdnů.

Ani pacienti, které trápí přítomnost mastných lupů, samozřejmě nemusí zoufat. I pro ně totiž existuje vhodná varianta tohoto produktu, což je Vichy Dercos Anti-Dandruff šampon proti lupům na normální až mastné vlasy (390 ml). Dalším oblíbeným přípravkem je pak Vichy Dercos K peelingový šampon (250 ml), který díky jemné exfoliační formuli pomáhá odstranit z vlasové pokožky lupy, maz i odolná rezidua.

Uriage DS Hair Anti-Dandruff Shampoo

Pokud byste v boji proti lupům chtěli zaznamenat viditelné výsledky už po prvním použití, nenechte si ujít šampon Uriage DS Hair Anti-Dandruff Shampoo (200 ml). Tento produkt efektivně čistí pokožku hlavy, zklidňuje ji a brání nepříjemnému svědění. Kromě toho redukuje suché i mastné lupy a navíc zanechává hřívu krásně lesklou.

Za skvělé účinky vděčí přípravek Uriage DS Hair Anti-Dandruff Shampoo svému unikátnímu složení. Výraznou roli zde hraje termální voda z francouzských Alp, která byla zpracována v patentovanou technologii TLR2-Regul. Kromě toho pak daný šampon obsahuje také pirocton olamin a laktát zinku, což jsou látky, které brání vzniku kvasinek stimulujících proces tvorby lupů. A pokud vás tento produkt zaujal, vyzkoušet můžete i Uriage DS zklidňující sprej pro suchou a svědící pokožku hlavy.

Cannaderm Capillus Seborea šampon

Přemýšlíte, co pomáhá na lupy, protože si už se samoléčbou nevíte rady a žádné babské rady ve vašem případě nefungují? V tom případě vsaďte na oblíbený přípravek s názvem Cannaderm Capillus Seborea šampon(150 ml), který je určený pro suchou a citlivou pokožku hlavy. Pomáhá ale i pacientům, u nich se objeví příznaky seboroické dermatitidy, atopie nebo lupénky.

Výhodou šamponu Cannaderm Capillus Seborea je přírodní receptura, která zahrnuje pouze šetrné mycí látky. V jeho složení pak dominuje bioaktivní konopný olej lisovaný za studena, který doplňují výtažky z hřebíčku, yzopu a grepových semínek, sůl z Mrtvého moře či kyselina salicylová. Díky tomu pak tento šampon zmírňuje tvorbu šupin, svědění i zarudnutí vlasové pokožky. Navíc ji zanechává čistou, bez jakéhokoliv pocitu vysoušení či podráždění.

Bioderma Nodé DS+ Antipelliculaire Intense šampon proti lupům

Dalším přípravkem proti lupům, na který lidé v současné době nedají dopustit, je Bioderma Nodé DS+ Antipelliculaire Intense šampon proti lupům (125 ml). Ten zklidňuje pokožku hlavy, trvale odstraňuje nepříjemné svědění a eliminuje přítomnost lupů. Kromě toho se lehce aplikuje, napomáhá jednoduššímu rozčesávání hřívy a zvyšuje lesk, objem a pružnost vlasů.

Základem šamponu Bioderma Nodé DS+ Antipelliculaire Intense je patentovaný komplex DSactiv s dvojím účinkem, který působí na příčiny vzniku šupinaté pokožky (omezuje množení kvasinek Malassezia) a zároveň brání opětovnému výskytu lupů. Přítomné keratoregulační látky pak odstraňují přetrvávající odumřelé šupinky a aktivují jejich eliminaci, zatímco zklidňující složky dlouhodobě ulevují pacientům od svědění.

Skin-Cap sprej

Trápí vás nadměrný výskyt kožních šupin, potýkáte se s lupénkou nebo jste snad zaznamenali některé ze symptomů seboroické dermatitidy? Pak rozhodně vyzkoušejte Skin-Cap sprej (200 ml), který zvláčňuje suchou pokožku hlavy, tlumí nepříjemné svědění a zároveň odstraňuje lupy. Obecně pak zmírňuje projevy kožních problémů a zlepšuje estetický vzhled pokožky.

Zdroje: nhs.uk, healthline.com, everydayhealth.com, aad.org, dermnetnz.org, dermatologiepropraxi.cz, mayoclinic.orgmedicalnewstoday.com, nemoci.vitalion.cz, bioderma-cz.com, heureka.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?