Jihočeská záchranná služba může zasahovat i v Rakousku

13. 10. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje může zasahovat po obou stranách hranice s Rakouskem.


Povoluje to smlouva o spolupráci, kterou dnes jihočeská samospráva uzavřela s Dolním Rakouskem. Už před dvěma týdny podepsali Jihočeši stejnou dohodu s Horním Rakouskem. K pokrytí celé hranice chybí ještě smlouva s německým Bavorskem. Ta by měla být uzavřena začátkem listopadu, řekl dnes novinářům jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„Je to velká šance pro každého, kdo bude potřebovat akutní přednemocniční péči, že ta se k němu dostane včas a to bez ohledu na to, zda místo zranění je v České republice nebo v Rakousku, protože k němu pojede ta nejbližší volná záchranka,“ uvedl Zimola.

Dohoda o přeshraniční spolupráci není časově omezená. Jednání o smlouvě trvalo několik let. Zimola uvedl, že mu předcházela celostátní rámcová dohoda na úrovni ministrů zdravotnictví vlád české, rakouské a bavorské. Hejtman dodal, že podobná přeshraniční spolupráce na tomto území už několik let funguje mezi zahraničními sbory hasičů.

„Nám to moc ulehčí práci. Tato smlouva není žádný extrémní politický akt, jde tady o běžný život jak v případě záchranářů, tak občanů na obou stranách hranice. Nyní je pro nás Dolní i Horní Rakousko běžným sousedem jako Vysočina nebo Středočeský kraj,“ uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?