Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem 113,5 milionu Kč

30. 6. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Všech osm nemocnic zřizovaných Jihočeským krajem loni hospodařilo beze ztrát a jejich celkový zisk dosáhl 113,471 milionu korun, to je meziročně o 76,5 milionu korun více.


Celkové výnosy loni překročily 6,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst přibližně o 348 milionů korun. Jejich loňské celkové investice přesáhly 800 milionů korun. ČTK to řekl hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„Z těchto výsledků vyplývá, že po ekonomicky mimořádně náročném roce 2013, který se nesl ve znamení tvrdých škrtů v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví, byl loňský rok etapou úspěšné stabilizace,“ uvedl hejtman. Celý zisk se podle něj vrací do rozvoje jednotlivých lékařských zařízení kraje.

Za klíčový moment hejtman označil i loňské více než osmisetmiliardové investice. „Ty směřovaly jak do modernizace a výstavby budov či do zkvalitňování komfortu pobytu pacientů v nemocnicích, tak především do modernizace a nákupu nového přístrojového medicínského vybavení a do nových technologií. Poměr obou skupin investic se pohybuje zhruba 1:1,“ řekl.

Loni byla například zahájena výstavba nového perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 210 milionů korun, dokončena rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za 44 milionů korun a dokončena výstavba nového centrálního pavilonu D, urgentního příjmu, nové jednotky následné intenzivní péče a rekonstrukce pavilonu C jindřichohradecké nemocnici.

V posledních sedmi letech investovaly jihočeské nemocnice do svého rozvoje více než 4,2 miliardy korun. Investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Ročně je v nemocnicích založených Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130.000 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?