Jihočeské nemocnice zruší do konce roku asi 186 akutních lůžek

24. 8. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihočeské nemocnice jsou ochotny zrušit do konce roku 186 akutních lůžek, což představuje pokles o 5,8 procenta. Novinářům to po druhém kole jednání o optimalizaci lůžek mezi zástupci kraje, nemocnic a pojišťoven řekl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.


Návrh podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské (ČSSD) projedná ústředí pojišťoven, do konce října mají připravit návrh dodatku smluv. Pak se uskuteční třetí kolo s definitivním výsledkem, řekla ČTK.

Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny navrhovaly v Jihočeském kraji původně zrušit 700 lůžek. Kraj se bránil tím, že jihočeské nemocnice prošly výrazným zeštíhlením už v letech 1992 až 2002. Tehdy počet lůžek v sedmi krajských nemocnicích klesl z 5283 na 3074.

Nemocnice se podle Bláhy svým dnešním návrhem přihlásily k plánu ministerstva zdravotnictví na snížení akutních lůžek. Ve společném prohlášení zároveň upozornily, že již nyní je Jihočeský kraj v počtu akutních lůžek pod republikovým průměrem asi o 7,2 procenta. Po snížení bude navrhovaných počet lůžek v kraji o asi 13 procent nižší než průměr v zemi.

„Při jednáních jsme začínali s představami kolem 150 lůžek ze strany nemocnic až po 350 lůžek ze strany VZP, ve finále jsme došli ke kompromisnímu číslu 186 lůžek, které jsou nemocnice do konce roku ochotné snížit ve svých provozech,“ uvedl Bláha. Naproti tomu nemocnice požadují smlouvy na některá lůžka, která provozují, nebo by je chtěly provozovat a nemají na ně dosud s pojišťovnami smlouy. Někdy jsou hrazeny, někdy ne, poznamenal Bláha.

„Dohoda dopadla podle vůle nemocnic. My jsme nemohli a nechtěli tlačit zařízení k tomu, aby proti své vůli omezovala péči. Toto je v tuto chvíli možný kompromis,“ řekl ČTK ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky VZP Jiří Mrázek.

Nemocnice České Budějovice je ochotná snížit akutní lůžka o 60, Tábor o 43, Písek o 30, Jindřichův Hradec o 25, Český Krumlov o 11, Strakonice o deset a Prachatice o sedm.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?