Jihočeské nemocnice zvýšily za čtyři roky zisk o 23,8 mil. Kč

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice zřizované Jihočeským krajem v končícím volebním období zvýšily celkový příjem v hospodaření od roku 2008 do loňska o 23,8 milionu korun. Zatímco v roce 2008 vykazovalo osm zařízení zisk 61,8 milionu, loni to bylo 85,4 milionu korun.


Podle hejtmanovy náměstkyně Ivany Stráské (ČSSD) je vzhledem ke stále se zhoršujícím ekonomickým podmínkám výsledek hospodaření ukázkou manažerských schopností ředitelů nemocnic.

„Kdybychom se přitom podívali na výsledky v jiných krajích, tak tam mají větší problémy. Proto jsou kladná čísla našich nemocnic velkým úspěchem,“ uvedla Stráská. Dlouhodobě nejlépe hospodaří českobudějovická nemocnice, loňský rok ukončila se ziskem 80,2 milionu korun. Ostatní nemocnice v kraji, které jsou výrazně menšími zařízeními, tak vysoké zisky neměly. „Ale žádná z nich nehospodařila se ztrátou,“ řekla Stráská.

V oblasti sociálních služeb považuje náměstkyně za největší úspěch posledních čtyř let rekonstrukci Domova důchodců Dobrá Voda u Českých Budějovic. Náklady na přestavbu největšího zařízení tohoto druhu v kraji činily nejprve podle odhadů 150 milionů korun. „Ale otevřeným výběrovým řízením se nám je podařilo snížit na 87 milionů korun,“ řekla Stráská. Domov důchodců Dobrá Voda má 284 lůžek, po rekonstrukci, která skončí v květnu 2013, prý budou všechny pokoje vybavené bezbariérovými sprchovými kouty.

„Za další pozitivum v sociálních službách považuji finalizaci přípravy k zahájení výstavby Domova pro seniory v Bechyni,“ dodala Stráská. Jen pro letošní rok počítá kraj na projekt s výdaji 30 milionů korun. „I přes neustálé snižování státních dotací do sociálních služeb se nám je daří udržovat na solidní úrovni,“ uvedla.

Za poslední čtyři roky stoupl také počet stanovišť záchranné služby o výjezdová místa v Čimelicích na Písecku, v Opařanech na Táborsku a naposledy ve Vacově na Prachaticku. Záchranáři tak v kraji nyní mají 27 stanovišť, na nichž slouží 48 posádek. Organizace však trápí nedostatek lékařů.

„Hlavně je to dáno absolutním nedostatkem lékařů obecně a z nich je navíc málokdo ochotný a schopný sloužit u záchranné služby,“ uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Podle něj by organizace výhledově potřebovala vybudovat ještě dvě nová stanoviště. Tím by se výrazně zlepšila dostupnost v momentálně hůře obslužných lokalitách.

Jihočeský kraj před rokem zahájil proces slučování středních škol. Z deseti zařízení loni vzniklo spojením pět subjektů. „Museli jsme tím reagovat na pokles absolventů základních škol, nadměrnou kapacitu středních škol a také na poptávku trhu práce,“ uvedla krajská radní Jana Krejsová (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?