K pacientům začnou vyjíždět sanitky i z Lubů u Chebu

29. 9. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslední bílé místo na mapě záchranářů zaplní od příštího týdne nové výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Karlovarského kraje v Lubech na Chebsku. Bude sloužit přes den a pokryje potřeby oblasti s 5000 obyvateli, kam bylo zatím problém dojet včas, řekl novinářům hejtmanův náměstek Miloslav Čermák.


„Oblast Lubska bylo poslední místo na mapě Karlovarského kraje, které nebylo pokryto stanovištěm tak, aby byly splněny dojezdové časy. Bylo to vždy na hraně a hrozilo, že by záchranná služba nemusela přijet včas. Proto jsme se dohodli s městem, že se pokusíme otevřít zde nové stanoviště,“ uvedl Čermák.

Město za 335.000 korun zrekonstruovalo prostory ve zdravotním středisku. Podle místostarostky Miroslavy Hrabovské se o rychlejší dojezdy sanitek snažila radnice od roku 2007. Teprve nyní se ale podařilo snahy města naplnit.

Ředitel ZZS Karlovarského kraje Roman Sýkora řekl, že na Lubsko vyjíždějí sanitky záchranářů 40 krát až 60 krát měsíčně. „Z toho asi v 50 procentech nesplňovaly dojezdové časy, zejména v zimě. Většina výjezdů je přitom ve dne, proto jsme se rozhodli pro denní provoz,“ dodal Sýkora.

Náklady na provoz lubského stanoviště záchranné služby budou kolem tří milionů korun ročně. ZZS je přitom zvládne vynaložit bez zvyšování dotace od Karlovarského kraje. Kraj dává na její provoz ročně zhruba 130 milionů korun. Stanoviště v Lubech je v kraji třinácté.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?