Kanada daruje WHO tisíc dávek experimentální vakcíny proti ebole

13. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kanadské úřady darují Světové zdravotnické organizaci (WHO) asi 1000 dávek experimentální očkovací látky proti smrtelnému viru ebola. WHO by měla vakcínu využít v západní Africe, kde se onemocnění nejvíce šíří, uvedla britská televizní stanice BBC.


Experti na etiku, které WHO oslovila, v úterý uvedli, že je etické používat k záchraně osob nakažených virem experimentální léčbu, tedy zatím neschválené léky či vakcíny.

Odborníci nicméně varují, že zásoby vakcíny i experimentálního léku ZMapp jsou omezené a bude trvat měsíce, než se podaří vyrobit více dávek. Společnost Mapp Biopharmaceutical v této souvislosti v úterý oznámila, že již nedisponuje žádnou zásobou léku ZMapp. Zda tuto látku mají i další firmy, které se na vývoji podílejí, nebylo zveřejněno.

Jak uvedl doktor Gregory Taylor z kanadského vládního úřadu pro veřejné zdraví, vakcíny by měly být v západoafrických zemích využity zejména pro pracovníky ve zdravotnictví, kteří jsou vystaveni největšímu riziku přenosu nákazy. Určitý počet dávek si ale Kanaďané nechají kvůli výzkumu a rovněž pro případ, že by ji potřebovali sami.

Experimentální lék ZMapp dosud dostali dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Zda je to díky léku, není prozatím možné říci. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale v úterý v Madridu zemřel.

Podle posledních údajů WHO zemřelo v důsledku nákazy ebolou již přes 1000 lidí, nejvíce v Libérii, Guineji a Sieře Leone.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?