Kardiologie ve Svatoanenské nemocnici v Brně slaví 100 let

28. 3. 2019 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kardiologie ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně slaví letos 100 let. Novinářům to řekli zástupci vedení I. interní kardioangiologické kliniky (IKAK) v čele s přednostkou Lenkou Špinarovou. Za tu dobu se všechna kardiologická pracoviště sestěhovala do společných budov a vznikly unikátní provozy, jako nukleární kardiologie, elektrofyziologie nebo program vzácných srdečních onemocnění. Rozvinula se spolupráce s transplantačním centrem na transplantacích srdce a s Mezinárodním centrem klinického výzkumu, které v nemocnici vzniklo v roce 2011.

Klinika podle Špinarové ročně hospitalizuje přes 5000 pacientů a provede přes 15.000 kardiologických a kolem 8500 interních vyšetření. Zaměstnává 51 lékařů, někteří mají zkrácené úvazky, ale také stovku sester a dvacítku sanitářek. Doktorů je plný stav, chybí ale asi deset sester a pět sanitářek. Kvůli tomu je v této chvíli uzavřeno sedm standardních lůžek a čtyři lůžka JIP. Zástupce přednostky Ladislav Groch ale řekl, že nedostatek sester je problémem všech nemocnic.

Před sto lety vznikla v nemocnici interní klinika, na které léčili internisté i kardiologové. V 60. letech minulého století na ní vznikla na Moravě první koronární jednotka, která se stará o lidi s poruchami srdce. O rok později lékaři voperovali první kardiostimulátor. V roce 1992 vznikl program na srdeční selhání a transplantace. V tom samém roce provedlo první transplantaci srdce transplantační centrum, které je sice samostatné, ale sídlí v areálu nemocnice. IKAK s centrem spolupracuje, protože se stará o pacienty před transplantací a také po ní až do konce života. Od té doby mělo transplantaci přes 600 pacientů. V roce 1996 se klinika přejmenovala na I. interní kardioangilogickou kliniku, v roce 2013 se všechna pracoviště z areálu přemístila do nových budov B1 a C1, v nichž sídlí i Mezinárodní centrum klinického výzkumu. S centrem klinika spolupracuje. „Lékaři naší kliniky mají částečné úvazky u Mezinárodního centra klinického výzkumu,“ poznamenala Špinarová.

Za poslední desetiletí se kardiologie nepředstavitelně posunula, řekl zástupce přednostky Jiří Vítovec, který v nemocnici pracuje od roku 1975. „Když jsem začínal, měli jsme rentgen a poměrně úzkou základní laboratoř a teprve začínaly katetrizace. Byl jsem u začátku klinické echokardiografie, která nám dnes poskytuje neskutečné informace,“ uvedl Vítovec. Podle Špinarové klinika provádí nejmodernější výkony, jako optická koherentní tomografie, intravaskulární ultrazvuk, závěry defektu septa síní nebo katetrizační implantace aortální chlopně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?