Kdo byl Joep Lange

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Joseph Marie Albert Joep Lange se narodil 25. září 1954 v nizozemském Nieuwenhagenu. Mezi lety 1971 a 1972 si vyzkoušel studium na americké střední škole Robinson High School na Floridě. Později se rozhodl pro studium medicíny. Byl přijat na Amsterodamskou univerzitu, lékařský titul získal v roce 1981, titul Ph. D. pak o 6 let později. Profesorem medicíny na své domovské Amsterodamské univerzitě se stal roku 2006. V roce 2001 založil neziskovou organizaci PharmAccess Foundation, jejímž cílem bylo pomoci zpřístupnit potřebnou léčbu nemocným s HIV/AIDS v rozvojových zemích. V čele nadace prof. Lange stál až do své smrti. Kromě toho se stal vědeckým ředitelem projektu HIV(e)Ducation – vzdělávacího on-line systému určeného pro lékaře, sestry a další pracovníky, kteří se starají o HIV-pozitivní. Byl rovněž jedním ze zakládajících redaktorů časopisu Antiviral Therapy.




Boty pro pět dcer

V polovině 90. let byl jedním z prvních vědců, kteří prosazovali v léčbě HIV/ AIDS kombinovanou terapii. „Bylo by iluzí domnívat se, že monoterapie může mít na tuto nemoc jakýkoli zásadní a hlavně dlouhodobý efekt,“ byl přesvědčen Joep Lange.
Velmi odhodlaně se zapojil do snah o co největší přístupnost léčby pacientům, především v afrických zemích. „Pokud můžeme dostat Coca-Colu nebo pivo v každé odlehlé části Afriky, nemělo by být nemožné dosáhnout něčeho podobného i v případě léků,“ tvrdil. Pracoval na celé řadě studií zaměřených na léčbu, prevenci i profylaxi HIV/AIDS.
Životní partnerkou Joepa Langeho se stala kolegyně-výzkumnice Jacqueline van Tongerenová, jež byla rovněž mezi oběťmi tragédie letu MH17. Společně vychovávali 5 dcer. Jedna ze zpráv na Twitteru, kterou po smrti Joepa Langeho uveřejňovali jeho kolegové, zněla: „Zeptal jsem se ho, proč tolik pracuje. Odpověděl mi: ‚Víš, kolik se utratí za boty pro pět holek?‘“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?