Koalice podle Ratha chystá další vlnu privatizace nemocnic

9. 3. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Za přípravu další vlny privatizace nemocnic označil exministr zdravotnictví za ČSSD a středočeský hejtman David Rath návrh koaličních poslanců na zrušení zákona o neziskových nemocnicích.


V pondělí zamítlo ministerstvo zdravotnictví zapsat na seznam takovýchto zařízení pět středočeských nemocnic. Argumentovalo mimo jiné připravovaným návrhem na zrušení zákona, pod kterým je jako koaliční poslanec i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Pokud se ČSSD vrátí k vládě bude zákon o neziskových nemocnicích prvním, který současná opozice vrátí do českého práva,“ uvedl Rath na tiskové konferenci.

Odvolání proti rozhodnutí ministerstva bude podle něj mít kraj hotov během několika dnů. „Nemohu ignorovat platný zákon s tím, že možná bude v budoucnu zrušen,“ popsal Rath hlavní argument kraje. Stejně jako Heger se podle Ratha chovali i ministři předchozích vlád, na seznam se nedostala žádná nemocnice.

Kraj chce kvůli rozhodnutí podat nejen rozklad k ministrovi, ale podat i trestní oznámení a dvě žaloby na ministerstvo.

Podle skupiny koaličních poslanců, kteří zákon navrhli zrušit, je norma nekoncepční, rozporná a nefunkční; část zákona navíc zrušil v září 2006 Ústavní soud.

Zákon o neziskových nemocnicích prosadily v minulosti ČSSD a KSČM. Ústavní soud zrušil na podnět senátorů ODS ustanovení, podle kterého museli zřizovatelé převést asi 140 nemocnic na neziskové. Možnost zřízení neziskových nemocnic zůstala, žádná nezisková nemocnice ale nevznikla.

Neziskové nemocnice měly mít řadu výhod - podle zákona měly dostat smlouvu se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a být osvobozeny od daně z příjmů. Předkladatelé návrhu na zrušení zákona argumentují údajnými nejasnostmi v zákoně, jmenují například okolnosti ustavení dozorčí rady a zániku neziskové nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?