Kouř v baru? Ať rozhodne majitel

13. 8. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Kouření nám sice vadí, ale úplně ho v hospodách nezakazujme, myslí si velká část Čechů. Ukázal to aktuální průzkum SANEP. Podle něj podporuje stávající úpravu, která možnost zapálit si v podniku nechává na provozovateli, 49 procent Čechů.


Absolutní zákaz tabáku v hospodě, s nímž přišli před pár týdny poslanci ANO, schvaluje 38 procent lidí. Dalších 11 procent by si přálo, aby se současný zákon o něco zpřísnil.

„Celkově se tak ukazuje dlouhodobý trend, že většinová domácí populace není nakloněna přijímání striktních zákazů, které nedávají možnost volby,“ uvádí společnost SANEP. Ačkoliv se zhruba polovina lidí přiklání k zákazu kouření a polovina by nechala současnou možnost volby, jen 23 procent Čechů by tuto otázku vyřešilo veřejným referendem.

S návrhem zakázat kouření se nechystá přijít jen ANO, ale také ministerstvo zdravotnictví. Protikuřácký zákon, který vznikal už za bývalého ministra Leoše Hegera (TOP 09), předloží současný šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD) na konci tohoto roku. Pokud projde jeho verze, nebude možné si v restauracích a barech zapálit cigaretu zřejměod ledna 2016.

Zákaz by ponechal kuřákům možnost dát si v hospodě elektronickou cigaretu. V té totiž nic nehoří, pouze se vdechují výpary, a okolí tak není ohroženo pasivním kuřáctvím.

„Na druhé straně, pokud jde o používání ve veřejných prostorách, asi bychom nechtěli normalizovat kouření tam, kam už dávno nepatří,“ myslí si lékařka z pražského centra pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková s tím, že dýmání elektronické cigarety sotva bude lidem příjemné v divadle, ve škole, u lékaře nebo u jídla v restauraci.

Tabákem se nyní zabývají i senátoři. Neřeší ovšem kouření v hospodě, ale zvýšení ceny za krabičku cigaret. Ta by se totiž měla zvednout o tři až čtyři koruny.

„V sněmovně byly pozměňovací návrhy, které nebyly vyslyšeny, a zdá se, že se objeví znovu v Senátu,“ řekl senátor Karel Korytář (ČSSD), který je zpravodajem k novele zákona o spotřebních daních. Podotkl, že o takových návrzích budou senátoři ještě diskutovat a vyjádři se má i ministerstvo financí.

Zdražení je dáno změnou kurzu koruny a evropskou směrnicí. Zejména opoziční poslanci návrhu vytýkali, že více zdraží dražší cigarety a méně ty levnější. To by podle nich zvýhodnilo dovozce, kteří dovážejí spíše levnější značky proti domácímu výrobci. Proto někteří poslanci z opozice i koalice předkládali pozměňovací návrhy, které zvyšovaly daň jinak, než navrhla vláda.

Cigarety za dosavadní ceny budou zřejmě na pultech do konce ledna. Poslanci pouze upravili pravidla pro doprodej tak, aby bylo možné prodávat balení cigaret, která byla kolkem opatřena v minulých letech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?