KPK chce zachovat nemocnice ve vlastnictví Pardubického kraje

6. 9. 2012 7:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice pro Pardubický kraj (KPK), kterou tvoří KDU-ČSL, Nestraníci a SNK ED, chce po volbách zachovat všech pět stávajících nemocnic ve vlastnictví kraje. Nevylučuje však to, že některá oddělení nebo činnosti zdravotnických zařízení budou zrušeny. Mělo by to posílit dosud ztrátovou ekonomiku nemocnic a zvýšit kvalitu péče, řekla novinářům "dvojka" kandidátky, lékařka a choceňská místostarostka Věra Rybová.


„Nemocnice musí efektivněji spolupracovat, jednotlivá zařízení by se měla více specializovat,“ uvedla Rybová. Důraz klade také na zachování lékařských týmů ve zdravotnických zařízeních a na akreditaci nemocnic.

Lídr KPK Roman Línek minulý týden v diskusním pořadu Českého rozhlasu se zástupci stran v regionu uvedl, že by kraj mohl nemocnice vrátit státu. Dnes to označil za nadsázku. „Stát si je určitě nevezme,“ řekl Línek.

Pět nemocnic, které kraj vlastní, má dlouhodobé finanční problémy. V posledních letech přes snahu hejtmanství všechna zdravotnická zařízení skončila až na výjimky ve značných ztrátách. Kraj jim musel vloni poskytnout z rozpočtu 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb, letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.

Kraji se také nedaří vyjednat pro nemocnice lepší smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Úhrady za zdravotní péči v regionu za hospitalizované pacienty jsou na jedné z nejnižších úrovní v zemi a dosud žádné krajské reprezentaci se nepodařilo tuto situaci změnit. Línek v této věci odkázal na nynější koaliční ČSSD, do jejíž gesce zdravotnictví spadá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?