Kraje: Peníze na zvýšení platů sester budou nejdříve v září

18. 7. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice podle Asociace krajů ČR dostanou od ministerstva zdravotnictví peníze na zvýšení platů sester nejdříve v září. Zvýšit platy ale musely od července.


Za zdržení kritizují ministerstvo, které peníze přidělí krajům na základě podaných žádostí. Asociace o tom včera informovala v tiskové zprávě. Vláda na konci května rozhodla o navýšení platů zdravotních sester pracujících na směny a bez odborného dohledu od 1. července o 2000 korun. Navýšení se týkalo asi 43.000 lidí, podle asociace jde asi o 40 procent středního zdravotnického personálu.

„Musíme postupovat v souladu s platnými právními předpisy. Nyní musí jednotlivá krajská zastupitelstva schválit a vyhlásit programy, které je třeba zveřejnit 30 dní na úřední desce. Poté následuje vyhodnocení a předložení jednotlivých žádostí znovu do zastupitelstva ke schválení, což bohužel prodlužuje proces minimálně o dva měsíce,“ uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Aby kraje peníze od ministerstva dostaly, musí poslat žádost. Přímo budou peníze převedeny jen fakultním nemocnicím, které zřizuje ministerstvo.

Průměrný hrubý plat sester je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 korun. Ve státní nemocnici měly sestry průměrně 30.866 korun, v nestátní 25.434. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku byla na konci prvního čtvrtletí 27.889 korun. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, byl 23.704 korun.

Navýšení platů jen části sester kritizují zdravotnické odbory i kraje. Zdravotnictví se potýká s akutním nedostatkem sester u lůžek, chybí jich mezi dvěma a čtyřmi tisíci.

V plánu je také další navýšení platů ve zdravotnictví. „Slib, že se všem budou zvedat platy na konci roku, zůstává. Tam by mělo přijít zvýšení o deset procent tarifů,“ uvedl už dříve ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Tarifní část platu je u sester asi 12.000 až 13.000 korun. V úhradové vyhlášce na příští rok podle něj bude na toto navýšení prostor.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?