Květáková polévka recept: zkuste klasickou nebo krém. Kromě zasycení polévka poskytuje množství vitamínu C

přidejte názor
Květáková polévka s chlebem
Autor: Shutterstock.com

Květákovou polévku dělá každý trochu jinak. Někdo ji připravuje čistě jen z květáku, jiný přidává vícero druhů zeleniny a další ji preferuje ve formě krému. Ať je tomu jakkoliv, nic se nemění na tom, že talíř květákové polévky vás v chladných měsících nejen zahřeje, ale zároveň posílí vaši obranyschopnost. Květák se totiž vyznačuje nízkým obsahem kalorií a sacharidů, zato množstvím vitamínů a minerálů.

Při zmínce o květáku se většině vybaví bílá hlávka se zelenými listy, která je známá pod lidovým označením karfiol. Květák ale může být zbarven i fialově, oranžově nebo zeleně. Pro tyto barevné odrůdy je typické, že se v nich nachází více antioxidantů než v tom běžném bílém. Konzumuje se přitom hlavně jeho hlava sestávající z neotevřených květů, která bývá na trzích k dostání od května do října.

Co se dozvíte v článku
  1. Květáková polévka recept: květáková polévka s mrkví a vejcem
  2. Květáková polévka recept: květákový krém
  3. Zdravější verze květákové polévky
  4. Nutriční hodnota květáku
  5. Jaké má květák účinky na zdraví?
  6. Tipy k výběru a zpracování květáku 
  7. Variace květákové polévky

Květáková polévka recept: květáková polévka s mrkví a vejcem

60 minut
4 porce

Pokud nevíte, co s doma ležícím květákem, zkuste si z něj připravit polévku, která vás nejen zasytí, ale je i výživná. Jestliže nemáte času nazbyt, přijde vám tato rychlá květáková polévka dozajista vhod.

Ingredience

  • 1 menší květák,
  • 2 až 3 mrkve,
  • ½ petržele,
  • ¼ celeru,
  • 2 menší brambory,
  • 2 žloutky,
  • 2 až 3 lžíce mouky,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 50 g másla,
  • 1 lžíce oleje,
  • špetka soli, pepře a muškátového oříšku,
  • Na ozdobení: 1 hrst pažitky či petrželové natě.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve rozebereme květák na růžičky, vložíme ho do osolené vody, kde ho necháme vařit zhruba 5 až 7 minut. Vodu pak scedíme.
  2. ořenovou zeleninu buď nastrouháme, nebo nakrájíme na tenké nudličky. Brambory stačí nakrájet na kostičky.
  3. V hrnci necháme rozehřát máslo s olejem a orestujeme na něm na 5 minut kořenovou zeleninu. Poté k zelenině přisypeme mouku, přičemž mícháním by měla vzniknout světlá jíška.
  4. Vše krátce orestujeme a následně směs zalijeme vývarem. Důkladně promícháme, dodáme brambory a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Směs necháme vařit cca 10 minut.
  5. Po uplynutí 10 minut do směsi přisypeme květák a necháme polévku vařit dalších 5 až 7 minut, dokud nebude zelenina měkká.
  6. Těsně před koncem vaření odejmeme trochu polévky a rozšleháme v ní žloutky. Za stálého míchání je pak vrátíme do polévky.
  7. Květákovou polévku lze na talíři ještě dozdobit natí petrželky nebo pažitkou a servírovat ji buď samotnou, nebo s pečivem či navrchu posypanou krutony. Pro výraznější chuť lze zakápnout citronovou šťávou.
Hodnocení
4.6 67x

Květáková polévka s petrželkou


Květáková polévka recept: květákový krém

50 minut
4 porce

Krémová květáková polévka je vhodná pro ty, kdo upřednostňují hladkou konzistenci polévky nebo by pro ně bylo obtížné rozžvýkat větší kusy zeleniny. Při nevlídném počasí navíc krásně zahřeje. Posypat ji můžete opraženými semínky.

Ingredience

  • 1 květák,
  • 2 střední brambory,
  • 1 cibule,
  • 30 g másla,
  • ½ lžičky muškátového oříšku,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 150 ml smetany (lze nahradit rostlinnou),
  • troška soli a pepře,
  • Na ozdobu: hrst petrželové natě nebo pažitky.

Postup

  1. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem. Na něm orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. K ní následně přidáme na růžičky rozebraný květák a na kostičky nakrájené brambory. Vše promícháme a necháme zhruba 3 minuty opéct.
  3. Směs osolíme, opepříme a přilijeme vývar. Přivedeme ji k varu a na mírném ohni pak vaříme cca 15 až 20 minut, dokud nebude květák s bramborami měkký.
  4. V dalším kroku polévku rozmixujeme dohladka. Vmícháme do ní smetanu a nastrouháme špetku muškátového oříšku. Kdyby se vám zdála polévka příliš hustá, lze ji zředit vodou či vývarem.
  5. Polévku necháme krátce prohřát a můžeme ji podávat. Dozdobit ji je možné pažitkou, petrželkou, případně opraženými růžičkami květáku.
Hodnocení
4.8 78x

květákový krém

Zdravější verze květákové polévky

Recept na květákovou polévku můžete lehce poupravit, aby byla ještě zdravější. Jednoduchým způsobem, jakým toho dosáhnout, je u klasické květákové polévky vynechat jíšku a polévku zahustit rozmixovanou zeleninou. Místo másla je zároveň možné použít rostlinný olej, například olivový. Pakliže ji jíte s bílým pečivem, zvolte namísto něj celozrnné. To samé platí v případě krutonů.  

Nutriční hodnota květáku

Květák se řadí mezi košťálovou zeleninu. Nachází se v něm vláknina, vitamín B6, C, K, B5 (kyselina pantothenová) a folát, z minerálů pak hořčík, draslík, vápník a mangan. Polévka se přitom vyznačuje nízkým obsahem kalorií, a tak přijde vhod i těm, kteří se snaží kontrolovat svou váhu. Květák je totiž z velké části tvořen vodou (až z 92 %).

Červená řepa recept: čtyři snadné, rychlé a zdravé pokrmy. Lahodnou kombinaci tvoří s kozím sýrem
Přečtěte si také:

Červená řepa recept: čtyři snadné, rychlé a zdravé pokrmy. Lahodnou kombinaci tvoří s kozím sýrem

Jaké má květák účinky na zdraví?

Květák je plný antioxidantů, především glukosinolátů a isothiokyanátů, u nichž bylo zjištěno, že vedou ke zpomalení růstu rakovinných buněk. Kromě nich se v něm nacházejí karotenoidy a flavonoidy, sulforafan nebo vitamín C, který podporuje imunitu, tvorbu kolagenu a oplývá protizánětlivými účinky. Díky obsahu vlákniny navozuje květák pocit sytosti a zpomaluje trávení, čímž napomáhá dotyčnému lépe korigovat jeho hmotnost. 

Obsažená vláknina rovněž udržuje zdravý střevní mikrobiom a je prevencí aterosklerózy. Květák také obsahuje cholin, jehož funkcí je udržovat integritu buněčných membrán, podporovat metabolismus a vliv má i na syntézu DNA a spánek. To však není celé, zároveň hraje roli ve vývoji mozku, produkci neurotransmiterů a zabraňuje hromadění cholesterolu v játrech. 

Má květák nějaké nežádoucí účinky?

Brukvovitou zeleninu spojuje to, že se v ní nalézá velké množství fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (FODMAP), které způsobují plynatost či nadýmání. Osoby se syndromem dráždivého tračníku může kromě toho bolet břicho nebo je postihnout průjem

Květák je ovšem díky kyselině jablečné a citronové z brukvovité zeleniny nejlépe stravitelný a obvykle nečiní problémy ani citlivějším jedincům. Dobré je s ním přesto začít v menším množství a jeho dávku postupně navyšovat, aby si na něj tělo mohlo zvyknout. Jeho stravitelnost lze zlepšit i vařením. Ještě doplňme, že po jeho konzumaci může u někoho dojít k alergické reakci, děje se to ovšem zřídka. 

Tipy k výběru a zpracování květáku 

V obchodě dejte přednost květáku, který vyhlíží pevně a má jasně zelené listy a krémově bílou hlávku. Naopak se snažte vyvarovat těm s uvolněnými částmi a hnědými či nažloutlými skvrnami, je to známka nesprávného skladování. Co se týče listů, tmavě zelené vnější listy byste jíst neměli, světlejší vnitřní listy ale můžete uvařit spolu s hlávkou a výsledný pokrm tak zjemnit.

Potýkáte-li se s hmyzem v květáku, kterého se nemůžete zbavit, zkuste ho namočit zhruba na čtvrthodinu do slané vody nebo octa, mělo by to pomoci. Pokud zároveň chcete, aby si květák uchoval bílou barvu, stačí do vody na vaření přilít trochu citronové šťávy nebo mléka.

V jaké podobě děláte květákovou polévku?

Variace květákové polévky

Květáková polévka může mít mnoho podob, květák se totiž dobře doplňuje s prakticky veškerou zeleninou, masem i různými typy zavářek. Co se týče koření, jako k bramboračce se hodí majoránka, ke květákové polévce patří muškátový oříšek, který se ideálně přidává až v závěru vaření. Mimo něj se polévka zpravidla dochucuje pouze solí a pepřem.

Ve Francii je oblíbený květákový krém zvaný Crème Dubarry. Svůj název získal po kurtizáně du Barry, poslední milence krále Ludvíka XV. Obvykle ho vyjma květáku tvoří máslo, muškátový oříšek, cibule, vývar, mléko, smetana, mouka, žloutky a strouhaný sýr. Často se ještě zdobí nasekanou pažitkou či jarní cibulkou.

Z květáku můžete rovněž vytvořit květákovou rýži, kterou lze nahradit tu klasickou. Květák je možné využít jako nízkosacharidovou alternativu nejen za rýži, ale celkově za obiloviny, luštěniny nebo třeba k zahuštění místo mouky. 

Zdroje: healthline.com, eatingwell.com, health.com, mayoclinichealthsystem.org, nzip.cz, cooklikeczechs.com, tasteatlas.com 

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek