Bolest břicha nemá vždy banální příčinu. Může jít o projev závažného onemocnění vnitřních orgánů

5. 1. 2023 9:00
91 nových názorů

Bolest břicha patří mezi nepříjemné zdravotní komplikace, které byste rozhodně neměli podceňovat. Může se jednat o zcela banální obtíže způsobené zažívacími problémy, které během několika hodin odezní. V některých případech ale bolesti břicha signalizují závažnější onemocnění, jako jsou různé druhy zánětů, celiakie, Crohnova choroba nebo dokonce rakovina.

Mírné bolesti břicha se mohou dostavit například po těžkém jídle nebo po dietní chybě. Plynatost a bolest břicha jsou zcela běžné potíže, které může způsobit i hltání jídla nebo žvýkání žvýkaček. Opakované, pravidelné a dlouhodobé bolesti břicha však mohou poukazovat na vážnější onemocnění a mohou těžce poškodit zdraví pacienta.

Příčiny bolesti břicha

Neustálá bolest břicha může být projevem mnoha různých onemocnění. Mezi nejčastější příčiny patří zažívací potíže, konzumace špatného jídla, nadýmání a dlouhodobá zácpa. Nepříjemné bolesti břicha ovšem mohou signalizovat také některé závažnější choroby, jako jsou například Crohnova nemoc, celiakie, zánět žlučníku nebo třeba rakovina slinivky, jater či žaludku.

Bolest břicha pak často bývá lokalizovaná na konkrétní místo. To lékařům pomůže objevit postiženou oblast trávicího traktu a může jim to značně usnadnit přesnou diagnostiku problému. Pokud se jedná o bolest celkovou, pak je třeba provést kompletní vyšetření. Pacienti si přitom stěžují hlavně na tyto problémy:

  • bolest na levé straně břicha,
  • bolest na pravé straně břicha,
  • bolest v pravém boku břicha,
  • bolest v levém boku břicha,
  • bolest břicha na levé straně dole,
  • bolest břicha nad pupkem,
  • bolest břicha pod pupkem,
  • bolest břicha kolem pupku,
  • bolest břicha nahoře uprostřed,
  • bolest břicha pod žebry,
  • bolest celého břicha,
  • bolest břicha a zad,
  • bolest břicha od zad. [1, 2, 34]

Mnoho pacientů se ve svém životě setkává s takzvanou funkční bolestí břicha. Tyto bolesti se mnohdy objevují náhodně a je velice těžké vysledovat, co je způsobuje. Často souvisí se stresem, úzkostmi, depresemi či trémou. Funkční bolest břicha zhoršují nezdravý životní styl a špatné stravovací návyky, mezi které patří jezení ve spěchu, hltání či nepravidelnost v jídle.

Pokud je bolest způsobena vážným onemocněním, jedná se o takzvanou organickou bolest břicha. Může jít třeba o vředy, zánět žaludku, zánět slinivky, poruchy jater či rakovinu. V těchto případech je nutné, aby byl pacient pečlivě vyšetřen a správně léčen. Jinak bolesti břicha nezmizí a dostaví se daleko vážnější problémy. [5, 6, 7]

Bolest břicha vlevo a časté příčiny

Bolest levé strany břicha může způsobit celá řada faktorů:

  • chronický zánět slinivky břišní, vřed žaludku nebo dvanácterníku či porucha sleziny – bolest na levé straně břicha pod žebry,
  • onemocnění tlustého střeva a konečníku, akutní gastroenteritida či zánět močových cest – bolest břicha vlevo dole (v levém podbřišku),
  • peptické vředy – typické jsou bolesti břicha na levé straně nalačno či bolest břicha po ránu,
  • nadýmání.

Bolest břicha vlevo dole u mužů může souviset se zánětem prostaty. U žen se mohou tímto způsobem projevovat záněty vaječníků či dělohy.

Bolest břicha vpravo a časté příčiny

Bolest v pravé části břicha může poukazovat na:

  • zánět žlučníku a další potíže se žlučníkem – ostrá bolest břicha vpravo pod žebry,
  • onemocnění jater – tupá bolest břicha na pravé straně pod žebry,
  • akutní apendicitida – bolest břicha vpravo dole. [8, 9, 10, 11]

Bolest břicha v noci

Noční bolesti břicha často souvisí s dvanácterníkovými vředy. Nepříjemné pocity a bolesti se dostavují zhruba 4–6 hodin po konzumaci jídla. Tento stav byste určitě neměli podceňovat, takže pokud se u vás objevuje opakovaně, vydejte se za lékařem. Neléčené duodenální vředy jsou velice nebezpečné, protože mohou způsobit perforaci střev a zánět pobřišnice.

Méně závažnou příčinou bolestí břicha v noci bývá přejídání se a konzumace těžkého jídla na noc. Zde je řešení jednoduché – stačí upravit stravovací návyky. [12, 13]

Druhy bolestí břicha

Podle charakteru bolesti břicha odborníci rozlišují čtyři různé kategorie:

  • ostrá bolest břicha – silná bolest břicha, většinou ohraničená, pacienta trápí píchání, bodání a bolest břicha na dotek, často se přidává i zrychlený puls a horečka,
  • tupá bolest břicha – není přesně lokalizovaná, jde spíše o nepříjemný soustavný tlak ve střední části břicha,
  • křečovitá bolest břicha – může postihovat specifické části i celé břicho, projevuje se jako svíravá bolest břicha při pohybu, může bránit i v narovnání se,
  • nadýmání – pocit těžkého a plného břicha doprovázený křečemi, tlakem, kručením v břiše a říháním. [14, 15]
Bolest v podbřišku může být velmi nebezpečná. Rozhodně ji nepodceňujte
Přečtěte si také:

Bolest v podbřišku může být velmi nebezpečná. Rozhodně ji nepodceňujte

Co pomáhá na bolest břicha?

Co na bolest břicha spolehlivě zabírá? Zde záleží vždy na příčině. Pokud stojí za bolestmi břicha špatné stravovací návyky či dietní chyby, obvykle si člověk vystačí s domácí léčbou. Mírné obtíže se dají vyléčit úpravou jídelníčku, ze kterého je nutné vyloučit těžké, smažené a uzené pokrmy.

Prospěšné jsou naopak lehké a čerstvé potraviny bohaté na vlákninu. K tomu byste měli přidat dostatek pohybu a nezapomínat ani na pitný režim. Vyhýbejte se syceným nápojům a pijte raději čistou vodu nebo bylinkové čaje. Úlevu mohou přinést také:

  • fenyklový čaj,
  • čaj z koriandru, heřmánku či meduňky,
  • odvar z kmínu,
  • teplé, nebo naopak studené obklady,
  • volně prodejné léky na bolesti břicha a nadýmání. [16, 17, 18]

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud vás břicho bolí dlouhodobě a potíže neustávají nebo se dokonce zhoršují, je nezbytné navštívit lékaře, protože by se mohlo jednat o nějaký vážný problém, který je třeba řešit ihned. Některé nemoci vyvolávající časté bolesti břicha mohou být pro pacienta i životu nebezpečné. Typicky se jedná například o zánět slepého střeva, jehož prasknutí vyžaduje bezodkladnou lékařskou pomoc. Mezi varovné signály patří také:

Zdroje: karger.com, mayoclinic.org, webmd.com, medicinenet.com, medparkhospital.com, medicalnewstoday.com, health.com, healthdirect.gov.au, medlineplus.gov, verywellhealth.com, stefajir.cz, cpzp.cz, pediatriepropraxi.cz, casopisvnitrnilekarstvi.cz

Bolest břicha  – rozcestník

MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, raději se nechte vyšetřit na chirurgii, kde vám provedou i ultrazvuk břicha. Terapie bude dle vyvolávající příčiny.
Kristýna (neregistrovaný)
Dobrý den, nevíme si už rady. Přítele (21let) trápí cca 3 roky bolesti celého břicha popisuje to jako pálivé a křečovité bolesti které mu nedovolí narovnat se. Bolest přijde náhle, po jakémkoliv jídle a i když nic nejí. Nemůže usnout když ho to bolí, usne po cca 3 hodinách v bolestech až vyčerpáním. U lékaře samozřejmě byl ten mu řekl že má poleptané žaludeční stěny, léky bere ale nezabírají. Děkuji za jakoukoliv radu.
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, u jakého lékaře byl? U praktického? Doporučuji vyšetření u gastroenterologa, nejlépe na vyšším pracovišti (nemocnice ve větším městě, fakultní nemocnice).
Lenka endotalks (neregistrovaný)
Dobrý den, v článku nikde nepoukazujete na endometriózu. Dokonce i při bolestech při menstruaci mluvíte o nějakém závažnějším problému ale už ho nepojmenujete jako nahoře (ulcerózní kolitida, rakovina). Dovolím si podotknout že endometrióza není zanedbatelné onemocnění trpí jím až 10% žen a co do náročnosti a kvality života je opravdu srovnatelná s rakovinou. Prosím doplnit informaci o endometrióze!
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?