Kvůli Boko Haram tisícům nigerijských dětí hrozí smrt hladem

20. 7. 2016 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že v Nigérii hrozí smrt hladem přibližně 49.000 dětem, které žijí v oblastech donedávna ovládaných islamistickým hnutím Boko Haram. Uvedla to agentura AP.


Vážnou podvýživou trpí v nigerijském státě Borno na severovýchodě země až 250.000 dětí. Nejohroženější z nich potřebují naléhavě lékařskou péči. UNICEF proto vyzval světové charity a dárce k rychlé reakci. Organizace podle svých slov zatím dostala necelou polovinu z původně požadovaných 55,5 milionu dolarů (zhruba 1,4 miliardy Kč), přičemž nyní je potřeba ještě větší částky.

Oblasti, kde se postižené děti nacházejí, byly nepřístupné do doby, než je mezinárodní síly na začátku letošního roku osvobodily od islamistického hnutí Boko Haram.

Extremistická skupina Boko Haram působí především v Nigérii, terorizuje ale také příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Útoky ozbrojenců Boko Haram si od roku 2009 vyžádaly více než 20.000 mrtvých, zhruba 2,6 milionu lidí muselo kvůli násilnostem opustit své domovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?