Léčba nemocnice začíná ostrou dietou

10. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Tomáše Bati bojuje s katastrofálním nedostatkem peněz. Pomoci má stabilizační plán.


Dvanáct měsíců má vedení krajské nemocnice na to, aby výrazně snížilo ztrátu, která se podle nepotvrzených údajů blíží hranici dvou set milionů korun.

Těsně po zažehnání protestní akce Děkujeme, odcházíme, tak čekají vedení nemocnice tvrdé úspory. Musí zabránit tomu, aby ústav spadl do insolvence. „Máme připravené varianty řešení, díky kterých bychom měli ušetřit,“ uvedl ředitel nemocnice Bohuslav Škubal.

Nové výpovědi

Změny pocítí okamžitě personál. Do konce dubna 2011 musí nemocnici opustit šestadvacet zaměstnanců, v drtivé většině sestry a sanitáři. Postupně v dalších měsících se dá očekávat další propouštění.

O případných odchodech lékařů rozhodne personální audit, který bude muset povinně udělat každý primář. Předsedkyně představenstva Dana Barnášová už potvrdila i další úsporná opatření. „Dohodli jsme se s odboráři, že se vzdají benefitu dvou dnů volna. V plánu stabilizace je ještě zrušení pátého týdnu dovolené čili nad zákoník práce. Na tom jsme se ještě nedohodli,“ uvedla Barnášová.

Ani další kroky nejsou příliš populární. Část sester přijde o příplatky za přesčasy a některá takzvaně akutní lůžka se změní na lůžka následné péče. O pacienty na nich se nemusí starat tolik zaměstnanců. Dietní „jídelníček“ obsahuje dále také odmítání pacientů z jiných okresů, snížení počtu lůžek nebo zkrácení délky hospitalizace.

„Musíme také nakupovat kvalitní léky za přijatelnou nízkou cenu a snížit náklady na speciální zdravotnický materiál,“ dodal ředitel Škubal. Nemocnici alespoň dočasně výrazně pomohli zastupitelé Zlínského kraje, kteří schválili padesátimilionový provozní úvěr.

„Hlasovali jsme pro úvěr, protože nechceme narušit péči o pacienty. Ale je nutné docílit toho, aby zdravotnická zařízení Zlínského kraje nebyla ztrátová,“ poznamenal zastupitel kraje a poslanec Petr Gazdík.

Vedení nemocnice chce uspořit během jediného roku 250 milionů korun, přičemž garantuje, že to pacienti na kvalitě péče nepocítí. „Jsme v nelehké situaci, ale věřím, že ji zvládneme. Rozhodně vylučuji zprávy o krachu, které se v posledních týdnech objevily v médiích. V komplexnosti a kvalitě je naše nemocnice v kraji nenahraditelná,“ uzavřel Škubal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?