Léčebným lázním hrozí podle odborů krach, podpořily petici

13. 12. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebným lázním hrozí podle zdravotnických odborů krach. Letos dostaly od zdravotních pojišťoven o miliardu korun méně, v řadě míst se propouští. Odbory se obávají, že příští rok dostanou lázně ještě méně.


Návrh úhradové vyhlášky sice zaručuje stejný objem peněz jako letos, lázně se ale předepisují podle nového indikačního seznamu, který snížil počty diagnóz a zkrátil pobyt hrazený z pojištění.

„Do segmentu lázeňství jde stále méně, odráží se to na zaměstnancích, buď jsou propouštěni, nebo je zaměstnavatelé nechávají doma na 60 procentech platu, případně zavádějí konta pracovní doby, která byla dříve používána jen v zemědělství,“ řekla novinářům po jednání pracovní skupiny pro lázeňství předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Ke konci roku je podle ní propouštěno až 20 procent zaměstnanců. „Takto postižení lidé strádají ekonomicky, druhotně strádá i systém, protože neodvádějí zdravotní pojištění a daně. Celkové efekty ženou systém do ještě větší krize,“ shrnula.

Nový indikační seznam zkrátil dobu léčby hrazené z pojištění z 28 na 21 dní a omezil i počty diagnóz. Ministerstvo přitom uvádělo, že i když se sníží počty diagnóz a délka pobytu, celkový objem peněz pro lázeňství zůstane stejný, takže se může léčit víc pacientů. „Není to pravda, už letos klesly peníze pro lázeňství o jednu miliardu. Pokud bude tento trend pokračovat, léčebné lázeňství v ČR naprosto krachne,“ řekla Žitníková.

Odbory se podílely na shánění podpisů pod petici za zachování léčebných lázní v ČR. Svaz lázeňských míst s ní půjde v nejbližších dnech do Senátu. „Jde o to, aby se objem financí alespoň nesnižoval, lázeňství potřebuje na rok minimálně 2,5 miliardy (Kč), což je zhruba jedno procento zdravotnického rozpočtu, aby zůstalo v současné kvalitě,“ řekla Žitníková. Podmínkou pro projednání v Senátu je 10.000 podpisů, pod peticí jich je 17.500.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?