Léčivé účinky hluchavky jsou dobře známé. Působí protizánětlivě a tiší gynekologické potíže

4. 12. 2023 9:50
přidejte názor
Autor: Depositphotos/MadeleineSteinbach

Zatímco některé hluchavky se lidé snaží vyhubit, protože vyrůstají na zahradách a na polích jako obtížný plevel, jiné si našly využití v lidovém léčitelství. Mohou se totiž pochlubit svými protizánětlivými, močopudnými nebo zklidňujícími účinky, což z daných bylin činí skvělého pomocníka při celé řadě různých neduhů.

Obsažené látky

Hluchavky se vyznačují tím, že jejich květy a listy obsahují řadu zdraví prospěšných látek, díky čemuž se staly součástí lidového léčitelství. Květy například obsahují třísloviny, silice, antioxidanty, flavonové glykosidy, cholin, kyselé saponiny, isokvercetin nebo biogenní aminy histamin, tyramin a metylamin. Nať tolik z uvedených látek neobsahuje, ale na rozdíl od květů jsou v ní navíc zahrnuty také některé minerály (železo, vápníkzinek, křemík) nebo stopové prvky. [1, 2, 3]

Jaké má hluchavka účinky?

Některé druhy hluchavek se v lidovém léčitelství používají již od starověku a zmínky o jejich účincích tak můžeme najít třeba v dílech Plinia a Dioskorida. Jde konkrétně o hluchavku bílou nebo o hluchavku nachovou, přičemž pro domácí využití lidé tyto rostliny často zaměňují, jelikož obsahují stejné účinné látky. Používají se pak v podobě čaje, ale také zevně.

Nálev z hluchavek působí protizánětlivě a má zklidňující účinky. Pacienti ho často používají pro podporu odkašlávání při různých zdravotních obtížích, které zahrnují záněty horních cest dýchacích nebo třeba chronickou bronchitidu. Kromě toho ale pomáhá také lidem, kteří se potýkají s bolestí v krku či faryngitidou, a čaj z hluchavky někdy užívají i jedinci trpící nespavostí.

Vzhledem k tomu, že konzumace hluchavky podporuje správnou činnost střev, může mít pozitivní vliv na trávení a pravidelnou stolici. Lidé ji proto užívají třeba ve chvíli, kdy se u nich rozvinou žaludeční nebo střevní potíže (někdy se doporučuje při průjmových onemocněních). Kromě toho také podporuje vylučování vody z lidského organismu (má diuretické účinky) a užívá se při chorobách močových cest.

Účinky hluchavky na lidský organismus se ovšem mohou lišit také v rámci jednotlivých pohlaví. Zatímco u mužů příznivě ovlivňuje prostatu a usnadňuje jim močení, u žen se používá hlavně v případě menstruačních problémů. Posiluje totiž dělohu, pomáhá při zánětu vaječníků a může zastavit bílý výtok, který často trápí mladé ženy. Kromě toho tlumí křeče, reguluje dlouhotrvající, silnou a bolestivou menstruaci, ale může mít pozitivní vliv i během klimakteria.

Co se týče vnějšího využití, zde si lidé oblíbili hlavně různé obklady a koupele. Hluchavka má v této podobě hojivé účinky, snižuje dráždivost a překrvuje kůži, což se hodí třeba při léčbě popálenin, mokvavých ran, hemoroidůmykotických obtížíakné či ekzému. Pro přípravu koupelí pak nejlépe poslouží horký macerát (používá se i hluchavková nať), který stačí nalít do připravené vody. [4, 5, 6, 7, 8, 9]

Využití hluchavek

Hluchavky se nejčastěji sbírají pro jejich léčivé účinky. Sběr květů je nicméně poměrně pracnou záležitostí, jelikož jsou malé a usušením výrazně klesá jejich hmotnost. Někteří pak dokonce konzumují sladký nektar z květů přímo v přírodě, ale obvykle se přidávají spíše do různých čajových směsí, které hluchavka částečně osladí a učiní je tak pro člověka příjemnějšími.

Kromě toho se pak dají sbírat také listy a nať s obsahem řady prospěšných živin. Díky tomu se bez usušení používají třeba pro přípravu zeleninových a bylinkových salátů a stejně jako listy mladých kopřiv se přidávají do různých nádivek, polévek či omáček. Mimo jiné se pak z hluchavek připravují různé obklady a koupele.

Co se týče dalšího využití, některé hluchavky se díky ozdobným listům a květům řadí k rostlinám, které si zahrádkáři vysazují pro jejich okrasnou funkci. Jiné (například hluchavka objímavá) naopak utlačují mladé obilniny i vytrvalé pícniny, zaplevelují zeleninové porosty a okopaniny a rostou tak hojně, že je lidé považují za nepříjemný plevel.

Semena hluchavek mohou dobře posloužit jako zdroj obživy různých drobných zvířat a mladé rostliny se často stávají potravou domácích býložravců. Hluchavka bílá i hluchavka nachová se pak řadí mezi byliny významné pro včelaře. Od jara až do podzimu totiž poskytují včelám poměrně velké množství nektaru s vysokým obsahem sacharózy a pylu, který se sbírá ve žlutých, nachových nebo načervenalých rouskách. Hluchavky jsou navíc dobrým zdrojem podněcovací a jarní snůšky včel. [10, 11, 12, 13, 14, 15]

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, kvetenacr.cz, bylinkyprovsechny.cz, vitalia.cz, hort.extension.wisc.edu, pfaf.org, ajol.info, naturalmedicinalherbs.net, sciencedirect.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?