Lékaři opouštějí neurologii

23. 8. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Oddělení ve vsetínské nemocnici přijde od září o primáře. Výpověď podaly i tři lékařky.


Podaná výpověď primáře neurologie zkomplikovala chod oddělení vsetínské nemocnice. K lékaři se s výpověďmi přidaly i další tři lékařky.

Primářskou pozici opustí ke konci srpna Bohdan Křupka. „Důvodem je to, že mám trvalé bydliště v Olomouci. Dojíždění až do Vsetína je časově náročné,“ přiblížil Křupka. Druhá strana věci je podle něj pracovní nabídka z nemocnice, která je jeho bydlišti blíž. Do Vsetína dojížděl lékař téměř pět let.
Vypomáhá také svému otci v Ordinaci neurologie a léčení bolesti ve Valašském Meziříčí. Odtud odchod zatím neplánuje.

„V ordinaci jsem jen na částečný úvazek. Rozhodně to však nebude mé hlavní zaměstnání. Nedalo by se to totiž stíhat,“ dodal Křupka. Jeho slova potvrdil také ředitel nemocnice Martin Metelka. „Sdělil mi, že vzdálenost mezi bydlištěm a pracovištěm byla hlavním a jediným důvodem k jeho rozhodnutí,“ uveřejnil Metelka ve stanovisku vedení nemocnice k celé situaci. Lékař podle něj odchází do nemocnice v Prostějově, která je Olomouci blíže.

Primář neurologického oddělení podal výpověď ke konci června. Vedení vsetínské nemocnice za něj proto začalo hledat odpovídající náhradu. Jejich hledání však zkomplikovaly další výpovědi.

„V měsíci červenci náhle podaly výpověď i lékařky neurologického oddělení. Těmito kroky se ze stabilizovaného oddělení s vynikajícími medicínskými výsledky, stalo oddělení v krizi,“ okomentoval Metelka.

V současné době pracuje totiž na neurologickém oddělení šest lékařů. V případě odchodu lékařek by se tak jejich počet ztenčil na polovinu. Zástupci nemocnice se třemi lékařkami, které výpovědi podaly, jednali osobně. „Vysvětlili jsme jim, že je prioritním zájmem najít primáře,“ dodal.

Lékařky také ubezpečili, že usilují o zajištění vedení oddělení i podmínek k rozvoji jejich znalostí až do kvalifikační zkoušky.

O intenzivním hledání nového primáře ubezpečilo vedení nemocnice také další zdravotníky neurologie. „Lékařům, zdravotním sestrám a dalším zaměstnancům jsme vše vysvětlili. Ujistili jsme je také o tom, že s několika lékaři jednáme,“ podotkl ředitel nemocnice.

V současné době jsou v kontaktu s lékařkou, která je dosud primářkou v jiné nemocnici. „Má o naši nabídku vážný zájem. Jsme ve své podstatě dohodnuti na všem,“ nastínil Metelka.
Vedení nemocnice nyní očekává, že další lékaři oddělení zváží své rozhodnutí ukončit pracovní poměr v nemocnici. „Důvody, které je k tomu vedly, již pominuly,“ sdělil Metelka.

Příčiny, kvůli kterým se lékařky rozhodly výpovědi podat, vedení nemocnice nezná. „Důvod výpovědí nebyl oficiálně sdělen,“ komentoval ředitel zařízení. Vedení oddělení se do nástupu nové primářky ujme druhoatestovaný lékař.

„V měsíci září bude provoz oddělení lékaři plně zajištěn,“ dodal.
Vedení nemocnice podle mluvčí Lenky Plačkové pracuje na tom, aby se podařil provoz plně zajistit i na další období. „Je to obtížná situace, ale věříme, že se ji podaří úspěšně vyřešit,“ zhodnotila. Pokud by si lékařky své výpovědi nerozmyslely, přidaly by se jejich pozice na seznam volných míst. Těch je v současné době ve vsetínské nemocnici více než dost.

Nemocnice hledá deset lékařů a dva primáře oddělení. Lékař chybí například na oddělení chirurgie, interním oddělení, gynekologie a porodnictví. Odborníka hledají také na oddělení klinické onkologie, léčebně dlouhodobě nemocných či ušním, nosním a krčním.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?