Lékaři se chtějí do prosince domáhat zvýšení platů jen happeningy

2. 11. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory se chtějí do začátku prosince domáhat slíbeného zvýšení platů jen happeningy. Pokud by ale návrh vyhlášky o úhradách péče pro příští rok s penězi na růst příjmů nepočítal, chystají se přitvrdit.


Novinářům to po jednání lékařského odborového klubu (LOK-SČL) řekl jeho šéf Martin Engel. Podle něj budou o dalších krocích předáci rozhodovat 7. prosince. V úterý se dohodli na akcích, které podniknou do té doby. Zveřejní je v pondělí. Výpovědi a omezení péče zatím nechystají.

Odbory daly ministrovi Leoši Hegerovi (TOP 09) ultimátum do půlnoci z pátku na sobotu. Do té doby jim má zaručit růst platů v příštím roce. Odboráři na slibovaném přidávání trvají. Ministr už dřív uvedl, že chce slib splnit. Neví ale, zda se to podaří od 1. ledna. Engel řekl, že je ministrovým postojem „hluboce zklamán“.

„Od 7. listopadu jsou připraveny kroky v reakci na vyjádření pana ministra,“ řekla ČTK místopředsedkyně LOK-SČL Jana Vedralová. Půjde podle ní o akce připomínající, k čemu se vláda zavázala.

Scénář protestů vypracovala Zdravotnická trojka. Tento krizový štáb se skládá z vedení LOK-SČL, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků. Dohromady zastupují 48.000 zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích.

Zdravotnická trojka navazuje na protestní akci Děkujeme, odcházíme, kterou se podařilo lékařským odborům dosáhnout zvýšení tarifních platů lékařů pro letošní rok o 5000 až 8000 korun. Pokud příští rok zdravotníci nedostanou přidáno dalších deset procent, chtějí odboráři požadovat demisi vlády.

Česká lékařská komora podle svého šéfa Milana Kubka podpoří protesty všech lékařských organizací. Dává si ale podmínku, a to takovou, že se proti sobě nepostaví jednotlivé skupiny lékařů, tedy třeba nemocniční a soukromí doktoři, řekl ČTK šéf komory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?