Lékaři se postavili za primáře Havránka. Chtějí vše prošetřit

29. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě petice vznikly v souvislosti s kauzou primáře dětského oddělení rakovnické nemocnice Jiřího Havránka, působícího před dvěma lety i v mělnické nemocnici, který měl údajně ubližovat dětem při zavádění kanyl. V Rakovníku je petice na podporu samotného primáře. Lékaři z pražské Thomayerovy nemocnice sbírají podpisy pro objektivní posouzení celého případu.


Podle pražských lékařů se jedná o likvidační mediální kauzu, která je vedena tendenčně a poškozuje všechny lékaře. „V žádném případě netvrdíme, že není možné profesní pochybení pana kolegy, ale považujeme za nepřípustné, aby byl kdokoli veřejně pranýřován na základě neověřené výpovědi nespokojeného laika,“ napsali lékaři Pavel Heinige a Silvie Netvalová vprůvodním textu petice.

Ti se chtějí obrátit na ministra zdravotnictví, aby celou kauzu nechal objektivně a hlavně odborně posoudit. Podle nich je primář Jiří Havránek pranýřován, aniž by byla oficiálně prokázána jeho vina, nebo aspoň důvodné podezření na pochybení podložené posudkemodborníka.

„Pokud budeme současnému dění nečinně přihlížet, můžeme se teoreticky dostat do situace, kdy každý nespokojený pacient označí svého lékaře za mučitele nebo násilníka, popíše-li takto jeho činnost dychtivému novináři, a celá situace se bude opakovat,“ upozorňují lékaři.

Primář Jiří Havránek měl údajně kvůli duševní nemoci, maniodepresi, ubližovat dětem, a to především za svého působení v klatovské nemocnici. Případem se zabývali policisté, kteří jej odložili na základě posudku, podle kterého není pro nepříčetnost trestně odpovědný.

Jiří Havránek nařčení popírá s tím, že se jednalo o běžný lékařský postup, kdy je mnohdy těžké zavést novorozenci kanylu a vpich je nutné opakovat.

„I řada dospělých lidí bude mít určitě zkušenost, že semuodběr krve nabíral až na pátý pokus,“ řekl Jiří Havránek. Rozhovor s Jiřím Havránkem najdete na webu www.denik.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?